Ünnepségek

2024.03.05. 06:56

Régi hagyományokat is felelevenítenek idén Karancsberényben

A tavasz beköszöntével Karancsberényben is megkezdődik a különféle programok szervezése önkormányzati szinten.

Sipos Nina Vivien

Molnár Erika Tünde, Karancsberény polgármestere

Forrás: H.M., NMH

Molnár Erika Tünde polgármester portálunknak elmondta, hogy a közelgő március 15-ei megemlékezést évről évre a temető alatti fűzfánál, az 1848-49-es szabadságharc hősi halottjainak tiszteletére 2019-ben emeltetett Ágyú emlékműnél tartják meg.

– A hagyományok őrzése fontos feladatunk, amelynek érdekében megemlékezéseket is tartanunk, így fejezve ki tiszteletünket a múlt nagyjai előtt, de utat mutatunk a jövő generációjának is egyben. Idén szintén együtt emlékezünk 1848. március 15-re. Tesszük ezt azért, mert hiszünk abban, hogy fontos szem előtt tartani a múltat, és érdemes fenntartani a magyar nemzet nevét. Jó a történelmi hőseinkre visszaemlékezni és jó magyarnak lenni! – nyilatkozott a településvezető, hozzátéve: – A Szivárvány Népdalkör tagjai szoktak az ünnepségünkön énekelni, ez pedig idén sem lesz másképp. Torák Karina verset szaval majd, és, ha az időjárási viszonyok is engedik, akkor lovasok is lesznek huszár ruhában felöltözve. Remélhetőleg a díszőrség is részt tud venni a rendezvényen, azonban ez még kérdéses.

Színes a programok palettája

– Szeretnénk minél élhetőbbé tenni a települést az emberek számára, ezért március 30-án, szombaton, húsvét előtt szervezünk egy jótékonysági bált, amelynek a teljes bevételét a közterületi játszótér felújítására használnánk fel. A későbbiek folyamán társadalmi munkát tervezünk hirdetni, és a lakosság segítségét kérnénk, hogy kicseréljük a kerítést, illetve újrafessük a kerti bútorokat és a játszótéri elemeket – árulta el Molnár Erika Tünde.

Kifejtette továbbá: május 1-jén egy újítást szeretnének bevezetni Karancsberényben, így az idei ünnepség tematikájának a Retro Majálist választották. A településvezető hozzátette: lesz sör, virsli, lufik és érdekes műsorok, amelyekkel a régi hagyományokat és a retro stílust elevenítenék fel.

– Május végén a gyermekeket ünnepelnénk meg egy rendezvény keretein belül, amely egy új programelem lesz a község életében. Egy kibővített műsorral fogjuk a helyi gyerkőcöket szórakoztatni és vendégül látni – közölte Molnár Erika Tünde.

Mindent elkövetnek

Az önkormányzat képviselő-testülete elkötelezett annak érdekében, hogy a lakosság a monoton hétköznapjait követően alkalmanként jól érezze magát, találkozzon régi ismerősökkel, barátokkal. Megtesznek mindent azért, hogy nemcsak a településen belüli, hanem a távolabbi kapcsolatokat is erősítsék. 

Mint mondta: az elmúlt időszak eseményei, például a koronavírus-járvány és a szomszéd országban dúló háború egy kicsit beárnyékolták a rendezvények hangulatát, hiszen ma már nehezebb megszólítani, kimozdítani az embereket, főleg az idősebb generációt az otthonából, ennek ellenére nem adják fel. A programok szervezésekor és összeállításakor igyekeznek minden réteghez eljutni, hogy kicsi és nagy, idős, illetve fiatal számára is megfelelő szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget nyújtson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában