Ne ajándékozz élő nyulat húsvétra!

Lászlók Judit

Ahogy közeledik a húsvét, egyre több szülő dönt úgy, hogy meglepi a gyermekét egy kis ajándékkal. Bár elsőre remek ötletnek tűnhet az élő nyúl ajándékozása, de valójában nem az. Én, mint állatszerető és kutyatulajdonos óvva intek mindenkit az élő állatok ajándékozásától. Ugyanis az első pár nap esetleg hét, bármilyen háziállat esetében biztosan izgalmas lesz a család számára. 

Sokan nincsenek vele tisztában, hogy egy nyúl akár 10-12 évig is élhet. Továbbá az etetés mellett a nyúlketrecről, a belevaló itatóról, az alomról, illetve betegség esetén pedig orvosi ellátásról is gondoskodni kell, ami bizony megterhelő lehet. A tanulmányok szerint a nyúl nem a legmegfelelőbb háziállat egy kisgyermek számára, hiszen rendkívül érzékenyek és könnyen sokkot kaphatnak. Ráadásul, igénylik a napi szintű foglakozást, játékot. Sajnos, a tapasztalatok azt mutatják, hogy az ajándékba vásárolt nyulak végül állatmenhelyre kerülnek, vagy egyszerűen csak kidobják őket. Utóbbi esetében az Orpheus állatvédő és természetbarát egyesület a napokban arra hívta fel a figyelmet, hogy a „A házi kedvenc önálló életre képtelen, kidobása súlyos bűncselekmény”. 

Úgy gondolom, hogy mielőtt élő állatot ajándékoznál valakinek, gondold át, hogy te vagy a szeretted mennyire lenne képes ellátni egy gondoskodó nyuszigazdi feladatait. Ha mindezeket figyelembe veszed és úgy döntesz, hogy felelősséget vállalsz érte, akkor te vagy a hozzátartozód lesz az egyik legboldogabb gazdi a világon.