Beruházás

2024.03.08. 15:21

Mutatjuk, a 21-es főút mely szakaszán lesz a zenélő út és mikor

Kiderült, hogy a 21-es számú főút Heves vármegyei szakaszán mikor kezdődhet el a zenélő út építése, de azt is megtudtuk, hol lesz pontosan és milyen hosszú.

Nagy Orsolya

Mint arról korábban beszámoltunk: mégsem szűkebb hazánkban épül zenélő út. Becsó Zsolt országgyűlési képviselő ugyanis arról tájékoztatta portálunkat, hogy bármilyen szakaszt vizsgáltak meg a szakemberek, nem tudták kizárni, hogy ne legyen olyan háztartás, ahol ez ne lenne zavaró.

A Heol.hu ezt követően az Építési és Közlekedési Minisztériumnál érdeklődött a beruházás iránt. Mint fogalmaztak: az Építési és Közlekedési Minisztérium megbízásából a HE-DO Építő Zrt. kivitelezésében fog megvalósulni a 21-es számú főút Heves megyei szakaszára tervezett akusztikus burkolat. Az optimális helyszínt 10 potenciális szakasz vizsgálatát követően jelölték ki.

Hozzátették: a vizsgálat során a zenélő burkolat keltette, zaj és rezgésből eredő hatásokat is megvizsgálták. A helyszín kiválasztásánál ugyanis fontos szempont volt, hogy lakott terület, vagy ökológia szempontból védett övezetek ne legyenek a zajterheléssel érintett területen.

555 méter hosszú lesz majd

A Heol.hu arra is kitért, hogy a főút Nógrád vármegyei szakaszán a beépítettséget, az élővilágvédelmet, a burkolatminőséget és a 21-es főút vonalvezetését is figyelembe véve, nem találtak olyan helyszínt, amely megfelelő lenne a zenélő burkolat kivitelezésére. Ezért esett a Heves vármegyét érintő M3-as autópálya és Lőrinci között található útszakaszra a választás.

Az is kiderült továbbá, hogy a zenélő útszakasz hossza 555 méter lesz majd, amely kiegészül a rávezető felfestésekkel. Az arra közlekedők pedig az Ismerős Arcok Nélküled című slágerét hallhatják majd, ha 80 kilométer per órás sebességgel haladnak rajta át.

A zenélő burkolat a tervezési stádiumban van. Az elkészült tervek jóváhagyását követően, a kivitelezés megvalósítása nyár elején várható. Bár nem szűkebb hazánkban lesz a zenélő út, de térségünk országgyűlési képviselője azt a tájékoztatást adta, biztos, hogy az érintett szakaszon olyan táblát helyeznek majd ki, amely felhívja a figyelmet Nógrád vármegyére és az értékeire is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában