Megemlékezés

2024.03.15. 08:07

Fejet hajtottak a szabadságharc hősei előtt Dorogházán: 1848 márciusa él a magyarok szívében

Március 15-e fejezi ki legjobban az egész világon élő magyarság összetartozását. Erre a napra emlékeztek ma Dorogházán is.

Gulyás Edina

Dorogházán 1848 márciusának dicsőséges napjaira emlékeztek a helyi általános iskola diákjainak műsorával

Fotó: Beküldött

– Történelmünk során mindig kiemelkedő jelentőséggel bírt 1848. március 15-e megünneplése. Fontos, mert a magyar szívekben mindig magában hordozott egy sajátos, szimbolikus jelentéstartalmat: a szabadság, a fejlődés, a modernizáció  és a nemzeti tudat érzését – fogalmazott Kővári Lászlóné polgármester az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékezésen. 

Mint mondta, ez a nap fejezi legjobban az egész világon élő magyarság összetartozását. Magyarországon és szerte a világban március 15-én kokárdát tűz a magyar a mellére, tiszteletből azon hősök emlékére, akik az 1848-as forradalomban a szabadságért harcoltak. 

– Tiszta szívvel összegyűlni, gondtalanul ünnepelni nem is könnyű a mai megbolydult világban. Mégis elmondhatjuk: rohanjon bárhogy a világ, fújjon bármerről a szél, a 176 évvel ezelőtt márciusi napok a fénye megmarad a magyarok szívében – hangsúlyozta a polgármester, aki arra is kitért: – A magyar nép sohasem más nemzetek ellen, hanem mindig a saját nemzetünk felemelkedése érdekében harcolt. Ezért fontos, hogy egymással szövetségben és nem egymás ellenére és kárára tehetjük erőssé nemzeteinket. Mert Európát csak nemzetei tehetik erőssé.

Az ünnepi beszédet követően a helyi Móra Ferenc Általános Iskola hetedik osztályos tanulói idézték fel műsorukkal az 1848-49-es eseményeket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában