Megemlékezés

2024.03.14. 18:51

Újjászületett a magyar nemzet 1848 márciusában, hangzott el a somoskőújfalui ünnepi közgyűlésen

Csütörtökön tartotta Nógrád Vármegye Önkormányzata az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére megrendezett ünnepi közgyűlését Somoskőújfaluban.

Nagy Orsolya

Szabó Sándor, Nógrád vármegye főispánja koszorúz

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A rendezvény szentmisével kezdődött a somoskőújfalui Magyarok Nagyasszonya-templomban, majd koszorúzást tartottak a Somosi Hősök és Áldozatok Emlékművénél. Ezt követően kezdetét vette az ünnepi közgyűlés a Petőfi Sándor Művelődési Házban, ahol ünnepi köszöntőt mondott Tábori Anita polgármester.

– 1848 tavaszán nem csak a természet született újjá, hanem az egész magyar nemzet. Az arisztokrácia Széchenyivel az élen, a köznemesség Kossuth-al fémjelezve és a márciusi ifjakkal karöltve pár nap alatt eljuttatták hazánkat a középkort idéző feudalista berendezkedéstől a modern, polgári világ ígéretéig. A forradalom vér nélküli volt, az átalakulás törvényes, hisz az uralkodó szentsítette azt – fogalmazott Tábori Anita.

A változáshoz a fiatalság ereje, az idősebbek tapasztalata kellett

Kifejtette: kellett hozzá az ifjúság ereje és lendülete, az idősebbek tapasztalata, de az is, hogy terheiket innentől közösen viseljék a nemzet tagjai. A sikerhez összefogás kellett, de valamennyien áldozatot is vállaltak egy nagyobb, magasztosabb cél elérése érdekében. Tábori Anita kiemelte, ma azoknak a bátorságát és áldozatkészségét ünnepeljük, akik azért küzdöttek, hogy szabadságot, méltóságot és magyar létet hozzanak nemzetünknek.

Ma is nagy szükség van a nemzeti összefogásra

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő hangsúlyozta, március 15-e mindig is egy különleges nap volt a magyar nemzet életében, amely felidézi azokat a bátor embereket, akik az elnyomás és a korlátok ellenére merészen álltak ki az igazságért és a szabadságért. Hozzátette: minden nehézség és ármány ellenére ma is szükség van a nemzeti összefogásra. Bő ezer éve már, hogy a Kárpát-medencében bizonyítjuk, hogy tehetséges népünk sokra képes, ha energiáit az együtt emelkedés lehetőségeinek a szolgálataiba állítja.

Orbán Attila, Tolna Vármegye Közgyűlésének alelnöke elmondta: szűkebb hazájában él a legnagyobb székely és erdélyi közösség. Így fontos megemlíteni azt is, azon túl, hogy a forradalomra emlékezünk, minden év március 10-én a székely szabadságra is emlékezünk. Mint fogalmazott, a történelem viharai megmutatták nekünk, hogy a szabadságért sokszor  harcolni kell. Emellett a keresztény hitünkért is ki kell állni a 21. században.

A rendezvényt kulturális műsor zárta
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Sckuzi Nándor, a Nógrád Vármegyei Közgyűlés elnöke arra tért ki, hogy 1848-ban csodát tettek Pesten egyetlen nap alatt a márciusi ifjak.

– 176 éve dagasztja mellünket a büszkeség és a remény ezen a csodálatos napon, március 15-én. Szabadságunkat, függetlenségünket, nemzeti önbecsülésünket ünnepeljük e napon, amelynek szereplői, helyszínei és eseményei már gyerekkortól kezdve szinte beégnek minden magyar lelkébe – közölte Skuczi Nándor.

Az elnök kiemelte, jogunk és kötelességünk történelmünket megtanítani, az önazonosságot és a magyar identitást erősíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában