Élő állatot ajándékba?

2024.03.31. 16:28

Az élő nyuszi nem plüssfigura, hanem egy életre szóló felelősség! – állítják a nógrádi szakemberek

Húsvét napjait megannyi hagyomány színesíti. Ezek közé tartozik például az is, hogy a gyermekeknek a húsvéti nyuszi ajándékokat hoz. A gesztus kétségtelenül megannyi apróság arcára csal boldog mosolyt, azonban – ahogy minden évben, úgy idén is – a nyúltenyésztők, a nyúlmentők és a már „régi motoros” nyúltulajdonosok együtt hívják fel arra a figyelmet: az élő nyúl nem húsvéti plüssjáték!

Veres Edina

Még napjainkban is sokan gondolják úgy, hogy húsvét alkalmából egy élő tapsifülessel lepik meg a család legkisebb tagjai. Mindezzel pedig nincs is semmi baj abban az esetben, ha nem csupán néhány napig tart az az öröm, amely az édes nyuszival való első találkozás láttán felragyog a gyermekek arcán.

A ságújfalui nyúltenyésztő, Godó Oszkár idén ismét azt hangsúlyozta portálunknak: az általa tartott és tenyésztett színes törpenyulak, illetve német óriás kosorrú nyulak esetében is figyel arra, hogy húsvét idején ne legyenek fiatal, örökbe fogadható állatai.

– Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy egy élő nyúl megvásárlásával az újdonsült gazda évekre szóló kötelezettséget és felelősséget is vállal, hiszen az aranyos tapsifülesről az ünnepek elmúltával is gondoskodni kell. Nem egy plüssfiguráról van szó, amit néhány nap után fel lehet tenni a polcra – figyelmeztet Godó Oszkár, aki azt is kiemelte, hogy az újdonsült nyuszitulajoknak a házi kedvencük tartásával felmerülő költségekkel is számolniuk kell. Így például a hosszúfülűnek be kell szerezni egy ketrecet, etetőket, itatót és szénatartót is. A legjelentősebb kiadást a takarmányozás miatt felmerülő összeg jelentheti, ami évenként akár a 100 ezres nagyságrendet is átlépheti, de szintén számolni kell az állatorvosi kiadásokkal, amelyek a néhány 10 ezer forinttól kezdődnek, de például betegség esetén a kezelés költsége akár a félmillió forintot is elérheti.

A szakember végül hozzátette: akik mindezeket vállalva úgy döntenek, hogy időt, valamint – otthonukban és szívükben egyaránt – helyet biztosítanak egy nyuszinak, azoknak az aranyos állatka sok vidám pillanattal teszi majd boldoggá a mindennapjaikat.

Kisgyermekek mellé nem ajánlott

Benke-Bercsényi Kinga, alsótoldi lakos otthonában már közel nyolc éve ugrándozik kedvére Mucó, a nyuszi. Benke-Bercsényi Kinga elmondta: számára teljesen egyértelmű, hogy családtagként tekint Mucóra, és éppen emiatt minden téren arra törekszik, hogy a tőle telhető legjobb körülményeket biztosítsa a hosszúfülű számára.

– Bármilyen állat esetében a gazdává válás nagy felelősséggel jár. Véleményem szerint a nyuszik semmiképp sem valók kisgyermekeknek, hiszen nem viselik túl jól a nagy ricsajt, illetve a hirtelen mozdulatoktól megijedhetnek, míg a szorongatástól megsérülhetnek – mutatott rá az alsótoldi nyúltulajdonos. Hozzátette azt is: az idősebb gyerekek esetében érdemes egyeztetni a fiatalokkal, hogy milyen feladatok merülnek fel egy nyúl tartásával, és hogy azokból nekik is ki kell venniük a részüket. Ugyanez pedig igaz a tapsifülessel való foglalkozással kapcsolatban is.

Benke-Bercsényi Kinga arra is rámutatott, hogy a döntést jól megfontoló leendő nyuszitulajdonosoknak immár nem csupán a tenyésztők, hanem a különböző nyúlmentő csoportok „háza táján” is érdemes szétnézniük. Akár az interneten, akár a különböző közösségi oldalakon megtalálhatók ezek az önkéntes szervezetek, amelyeknek köszönhetően a megunt, vagy utcára dobott hosszúfülűek kaphatnak egy újabb esélyt arra, hogy életük hátralévő részét már egy szerető és felelős gazda mellett tölthessék.

Így segíthetnek a járókelők egy kidobott tapsifülesen!

Ilyen egyesület például az Első Nyúlmentő Alapítvány, amely néhány évvel ezelőtt arról tájékoztatta portálunkat, hogy a kidobott nyuszik miatt hozzájuk befutó értesítéseket vizsgálva megfigyelhető egy hullám a húsvétot követő hetekben, illetve még egy, a nyár során. A probléma aktualitását alátámasztja, hogy az alapítvány Nyúlmentés – Bunny Rescue nevű Facebook-oldalán idén is megjelent egy, az új nyuszigazdiknak szóló gyorstalpaló, ami azt is tartalmazza, hogy mi a teendő, ha kidobott nyuszit talál valaki. A bejegyzésben rámutatnak, hogy ez utóbbi esetben a legfontosabb teendő, hogy a megtaláló ne hagyja a helyszínen a kisállatot!

„Fogd meg! Tedd a kabátodba, a táskádba, bármidbe, de ne hagyd ott! Vidd haza! – kéri az egyesület a kidobott nyuszik megtalálóit, akiknek azt tanácsolták, hogy adjanak vizet és – lehetőség szerint – szénát a bajba jutott tapsifüleseknek, majd értesítsék azonnal a nyúlmentő szervezetet, akár Messenger-üzenetben, akár az egyesület e-mail címén. A poszt emellett hat pontban foglalja össze a nyúltartók számára a legfontosabb tudnivalókat, érintve például a táplálék, a tartás vagy éppen az állatorvosi teendők témáját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában