Kirándulás

2024.03.19. 11:22

Atomerőműben jártak a pásztói diákok, érdekességekről hallhattak

Nagy Orsolya

A diákok élvezték a látogatást

Forrás: Facebook/Mikszáth Kálmán Gimnázium

Tanulmányi kiránduláson jártak a közelmúltban a Mikszáth Kálmán Gimnázium és Kollégium diákjai. Mint arról az intézmény a Facebook-oldalán beszámolt, a kirándulás célja a Paksi Atomerőmű megtekintése volt.

„A programunkat a Látogatóközpontban kezdtük, ahol szakértő vezetőnk segítségével megismerhettük többek között az atomerőmű telepítésének feltételeit, a nukleáris energia szerepét az energiatermelésben, a reaktor működését és a keletkezett hulladék kezelését is. Ezenkívül termeltünk energiát emberi erővel, láthattuk a háttérsugárzást egy diffúz ködkamra segítségével, valamint GM-cső mérte a különböző anyagok által kibocsájtott radioaktív részecskék számát. Megszerzett tudásunkat le is tesztelhettük, és a hibátlan eredmény tanúsítványt ért”– olvasható a beszámolóban.

Megtekintették a turbinát is

Hozzátették: lehetőség nyílt az erőmű területére is belépni a diákoknak, de csak szigorú biztonsági intézkedések mellett. A tanulók megtekinthették közelről a hatalmas 3000/ perc fordulatszámmal működő turbinát, valamint a generátort is, amely a mechanikai energiát elektromos árammá alakítja.

Ezt követően pedig 33 méter magasra lépcsőztek ahhoz, hogy egy biztonságos helyről bepillanthassanak a primer kör részét képező első és második blokkokat tartalmazó csarnokba. Mint írták, a kirándulás rendkívül értékes volt, különösen a fizika érettségi előtt álló diákok számára, akiknek ezáltal lehetőségük nyílt a tanult elméleti ismeretek gyakorlati megfigyelésére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában