Évforduló

2024.03.01. 19:57

35 évvel ezelőtt új várossal gazdagodott Nógrád – születésnapját ünnepli Bátonyterenye

Éppen ma 35 éve, 1989. március 1-jén kapott városi rangot Bátonyterenye. A Kisterenye, Nagybátony, Maconka és Szúpatak települések egyesülésével létrejött és más településrészeket is magába foglaló város vezetése és lakói színvonalas gálaünnepséggel emlékeztek az évfordulóra.

Gulyás Edina

A köszöntőket és a születésnapi torta felvágását követően tartalmas gálaműsor vette kezdetét

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A salgótarjáni Bányász Kohász Fúvószenekar játéka fogadta a bátonyterenyei Ady Endre Művelődési Központba érkezőket, ahol a település várossá nyilvánításának 35. évfordulójára gálaműsort rendeztek.

– Együtt városunk jövőjéért! Ezzel a szlogennel nyitotta meg ünnepi ülését Bátonyterenye nagyközség tanácsa a várossá nyilvánítás napján, 1989. március 1-jén – fogalmazott köszöntőjében Nagy-Majdon József polgármester. – Szabó Ferenc, akkori tanácselnök egy nagyon realista értékelést adott a város helyzetéről és a következő időszak terveiről.

Mint mondta: az akkor meghatározott célok között a legfontosabb a városi lét feltételeinek biztosítása volt. Komoly erőfeszítésekre volt szükség, hogy a szép tervekből minél több valóra váljon. Egy régi, 35 évvel ezelőtt megfogalmazott álom, a Nagybátonyt Kisterenyével összekötő út a közelmúltban valósult meg.

– A fenti szlogen a mai napig aktuális. Szükség van mindenkire, minden támogatóra, a településről elszármazottra, kormányzati szándékra és az itt élők szerepvállalására is, hogy a város jövője felfelé ívelő pályát mutasson és egyre többen válasszák otthonuknak Bátonyterenyét, hasonlóan a bányászat fénykorához – húzta alá a polgármester, aki az elmúlt évek fejlesztéseit felsorolva arra is kitért: – Ha képesek leszünk egy új városközpontot építeni, lakóházakkal, üzletekkel, illetve parkokkal, a fizikai akadályok mellett a lelki gátak és az aggályok is lebomlanak, illetve a város nem csupán szerkezetileg, de lélekben is egységes lesz.

Az ünnepségen dr. Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, Bátonyterenye díszpolgára is köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kifejtette: egy város életében eltelt 35 év is okot adhat a visszatekintésre, a mérföldkövek számbavételére. Ugyanakkor a jövőbe tekintve további alkotó tervezésre is. Értékes múltunk ismerete, elődeink tudásának felhasználása, a múlt és a mindenkori jelen összefogása, a közösség összetartása nélkül fejlődés nem bontakozhat ki.

A házelnök is üzenetet küldött

– Egy település életében vannak fontos dátumok, nevezetes alkalmak, piros betűs ünnepek. Bátonyterenye életében ilyen, 1989. március 1-je, a Zagyva völgyében ekkor egy új Nógrád megyei város született – osztotta meg ünnepi gondolatait Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, majd dr. Kövér László házelnök köszöntőjét is tolmácsolta a jelenlévőknek.

– Bátonyterenye az új kezdet idején lett nagyközségből várossá. Számára is eljött az idő, hogy saját kezébe vehesse sorsát és elinduljon egy olyan fejlődési pályán, amelyre polgárainak tehetsége és szorgalma képessé teszi. Az elmúlt három és fél évtizednek nem csak színe, hanem fonákja is volt. Az egész országnak át kellett kelnie a rendszerváltoztatás súlyos gazdasági nehézségein – állt a felolvasott üzenetben. – Lassan másfél évtizede Magyarország és benne Bátonyterenye is új pályára állt. Bebizonyosodott, hogy a gyarapodó mindennapi élet csodáját csak az összetartozó, egymásért keményen dolgozó emberek tudják létrehozni.

A születésnapi torta sem maradhatott el

A köszöntőket és a születésnapi torta felvágását követően tartalmas gálaműsorban mutatták meg a helyi egyesületek, a településen élő és onnan elszármazott alkotók szerteágazó tehetségüket. Volt néptánc, mazsorett-bemutató vers, mese és egy igazán különleges homokanimációt is megtekinthettek a jelenlévők.

Az ünnepség zárásaként Maruzs-Molnár Ágnes, a Bátonyterenyei Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezetője nyitotta meg a „Bátonyterenye a szívünk közepe” című fotókiállítást a művelődési ház galériájában. Mint mondta: a tárlat címe a várossá nyilvánítás 35. évfordulójára rendezett, szeptemberig tartó programsorozat szlogenje is, amit Tóth Gergő, helyi lakos alkotott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában