Elismerés

2024.02.19. 19:55

Zöldségközösséget teremtett Terényben a gazdálkodó házaspár

Dezsény Zoltán és felesége, Judit 10 évvel ezelőtt hozta létre a Magosvölgy Ökológiai Gazdaságot Terényben. A házaspár elindította saját zöldségközösségét, amely mára 150 háztartás számára biztosítja a zöldségeket egész évben. Az országban is ritkaságszámba menő mezőgazdasági formáról Dezsény Zoltán mesélt portálunknak.

Lászlók Judit

Judit és Zoltán nagyot álmodott, vállalkozásukat díjazták is

Forrás: Beküldött

– Hogyan működik a zöldségközösség?
– Az úgynevezett zöldségközösséghez csatlakozó személyekkel az év elején egy évre szóló megállapodást kötünk. Ennek értelmében a kertészet által megtermelt 120-féle zöldségfajtát márciustól december közepéig a zöldségközösség 150 tagja között egyenlő arányban heti rendszerességgel elosztjuk, amelyeket a terényi és két budapesti átadópontunkon vehetnek át. Fontos tudni, hogy a tagok nem a kapott zöldség piaci értékét fizetik meg, hanem a költségvetésünk alapján egyéves tagdíjat, amellyel a gazdaság működését és annak fejlesztését finanszírozzák. Tudomásom szerint az országban körülbelül húsz hozzánk hasonló kertészet van, amelyek között a zöldségközösség tagjait tekintve mi vagyunk a legnagyobbak és az egyik legtöbb tapasztalattal rendelkező vállalkozás. Nógrád vármegyében pedig velünk együtt mindössze három hasonló elven működő gazdaság működik, akikkel szakmai kapcsolatban állunk.

Toborzó találkozókat tartanak

– Hogyan lehet csatlakozni a rendszerhez?
– Minden év elején tartunk egy- vagy kétszemélyes toborzó találkozót az egyik budapesti átadópontunkon, illetve online toborzó alkalmakat szervezünk, amelyeket a Facebook-oldalunkon keresztül hirdetünk meg. Ezeken az alkalmakon egyebek mellett bemutatjuk a történetünket, a gazdaságunkat és a zöldségközösség működését. Ezt követően, ha valaki szeretne csatlakozni, akkor azt egy online űrlap kitöltésével megteheti. Azonban szeretném kihangsúlyozni, hogy a közösség által támogatott mezőgazdaság rendszere alapvetően egy szoros és személyes bizalmi kapcsolaton, illetve egy őszinte transzparens kommunikáción alapszik a termelő és a fogyasztó között, hiszen közösen osztoznak a termelési kockázatokban. Éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy megismerjék az általunk termesztett zöldségek történetét, mint például, hogy kik vagyunk és hogyan termeljük a zöldségeket. 
Szintén fontosnak tartom kiemelni, hogy a fogyasztó részéről a zöldségközösség tagjának lenni egy nagyfokú rugalmasságot és elfogadást igényel, hiszen nincs közvetlen beleszólása abba, hogy milyen és mennyi zöldséget kap az adott héten, mert csak azt tudjuk adni számára, amit a kertészetben azon a héten betakarítunk. Mindez leginkább az olyan környezettudatossággal rendelkező fogyasztói réteg számára lehet alternatíva, akik jellemzően inkább városiak, ahogy a mi zöldségközösségünk tagjaink is.

A közösség tagjai osztoznak a termelési kockázatokban is
Forrás: Beküldött fotó

Közösségformáló erőként is működnek

– Milyen terveik vannak a jövőre nézve?
– Küldetésünknek tekintjük, hogy ne csak zöldséget állítsunk elő a gazdaságunkban, hanem az egyúttal közösségformáló erőként is működjön. Ezáltal pedig egy nagyon erős edukációs szemléletformáló missziót igyekszünk megvalósítani annak érdekében, hogy az emberek egy pontosabb képeket kapjanak a fogyasztói döntéseik környezeti hatásairól. Mindezt szeretnénk közvetíteni a társadalom szélesebb körében is még több kertbemutató, szakmai workshop, illetve szakmai mentorálás segítségével. Ez utóbbiak azon célkitűzésünket szolgálják, hogy 2030-ig még legalább 50 hozzánk hasonló, ökológián és közösségen alapuló termesztési rendszer induljon el sikeresen az országban. 

Összességében pedig a gazdaságunkkal szeretnénk példát mutatni és mintát szolgáltatni az itt élők számára is.

 Ezenkívül a gazdaságunk zöldségközösségének a szempontjából nincsenek növekedési igényeink, azonban a jövőben szeretnénk a zöldségekből különböző feldolgozott termékeket is előállítani, gyümölcstermesztést és állattartást is integrálni a gazdaságba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában