Mezőgazdaság

2024.02.16. 19:58

Terényi vállalkozó nyerte el az Év Agrárembere Díjat, Budapestről költözött a faluba

Dezsény Zoltán, a erényben működő MagosVölgy Ökológiai Gazdaság alapítótársa nyerte el az Év Ökológiai gazdálkodója kategóriában az Év Agrárembere díjat, valamint ő lett a közönségszavazás győztese is. Dezsény Zoltánnal a gazdaság mellett az elismerésekről is beszélgettünk.

Lászlók Judit

Dezsényi Zoltán és felesége, Judit

Fotó: Beküldött

Milyen tanulmányi és szakmai tapasztalat előzte meg a gazdaság létrehozását?

– Budapesten nőttem fel, azonban mindig is vonzott a vidéki élet. 2009-ben végeztem okleveles környezetgazdálkodási agrármérnökként a Szent István Egyetemen. Aztán 2013-ban ösztöndíjjal nemzetközi agrárfejlesztés szakon szereztem mesterszakos diplomát a Kaliforniai Egyetemen. 2012 és 2017 között az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) munkatársa voltam.

Mikor és milyen céllal alapították meg Terényben a MagosVölgy Ökológiai Gazdaságot?

– A családommal 2013-ban költöztünk Terénybe, – amelynek környékét egy ismerősöm által már jól ismertem, – ahol sokévnyi álmodozás után a feleségemmel, Judittal közösen 2014-ben létrehoztuk a MagosVölgy Ökológiai Gazdaságot. Méghozzá, azzal a céllal, hogy itt egy olyan értékalapú mezőgazdasági tevékenységet végezhessünk, ami a helyben való megélhetést megteremti számunkra, ugyanakkor eközben egy általunk régóta vágyott életformát is megvalósíthassuk.

Negyven zöldségfaj több mint 120 fajtáját termeszti

Hogyan alakult a vállalkozásuk az elmúlt tíz évben?

– A kisléptékű ökológiai vegyes zöldségtermesztésen alapuló vállalkozást a fiatal gazdák induló támogatása című pályázat segítségével indítottuk útjára 2014-ben. A gazdaságban kis léptékű vegyes ökológiai zöldségtermesztéssel foglalkozunk, 0,25 hektár szabadföldi területen és 3500 négyzetméter fóliasátorban. Döntően kézi erővel termelünk 40 zöldségfaj több, mint 120 fajtáját, amelyek között számos hagyományos és tájfajta található. Az ökológiai termesztési módszereken túl a gazdaság különlegességét a kísérletező-kutató hozzáállás jelenti. Termesztünk paprika, paradicsom, zöldborsó, mellet többek között a csicsókát, édesburgonyát és padlizsánt is. Az első két évben termelői piacokra jártunk, illetve rendelés alapján házhoz szállítást vállaltunk. Ez egy nehéz időszak volt számunkra, mert ekkor én még főállásban az ÖMKi munkatársa voltam, így a feleségemnek a háztartás és a családról való gondoskodás mellett, a kertészettel kapcsolatos feladatokat is el kellett látnia. Aztán 2016-ban váltottunk a közösség által támogatott mezőgazdasági (Community Supported Agriculture – CSA, vagy francia mozaikszóval AMAP) modellre és létrehoztuk a saját zöldségközösségünket, amelynek jelenleg 150 tagja van, ezzel körülbelül 600 emberhez jutnak el a MagosVölgyben termelt zöldségek.

Mit jelentenek az Ön számára az Év Agrárembere elismerések?

– Mindenképpen egy visszaigazolást arra vonatkozóan, hogy jó irányba haladunk és mások is nyitottak azokra az értékekre, amiket vallunk, és szeretnénk a gyakorlatban is megvalósítani egy kis léptékű, emberarcú gazdálkodási rendszeren keresztül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!