Urbex

2024.02.10. 19:55

Veszélyes, elhagyatott helyek vonzzák a balassagyarmati fotóst (fotók)

Míg az emberek többsége a nyarálásáról, gyönyörű tájakról, esetleg az ételéről töltögeti fel a fotókat a közösségi oldalra, addig a balassagyarmati Kinczel László a hanyatlást, az elmúlást örökíti meg képein. Különleges érzéseket ébresztenek fel benne az elhagyatott, olykor félelmetes helyszínek.

Lukács Zsófia

Bátran felkeresik a legeldugottabb helyeket a gyarmati Kinczel László

Forrás: Beküldött

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend az urbexezés – vagyis az urban exploration –, mely hobbi köré egy egész szubkultúra épült. Lényege, hogy az „urbexezők” az ember által épített, jellemzően elhagyatott és nehezen megközelíthető építményeket keresik fel, az sem rettenti vissza a fotósokat, ha éppen „tiltott helyen” járnak. E falak, helyszínek megörökítése egy új műfajt teremtett, de a fotózás sokszor nem veszélytelen.

Különleges érzést ad át a képeivel

Kinczel László hét éve a fotózás szerelmese, a rendezvények és a portréfotózás után két éve az elhagyatott épületeket is lencsevégre kapja, hogy képeivel átadjon egy különleges érzést másoknak is. 

Elmondhatatlan az a furcsa érzés, amikor belépsz egy helyre és felelevenedik a 20-30 évvel ezelőtti élet az épületben. Vannak olyan helyszínek, ahol azt látod, mintha sietve kellett volna elhagyniuk a termet és mindent otthagytak. Az a pillanat tárul eléd, hogy mit csináltak éppen akkor. Fantasztikus és egyben hátborzongató érzés is, ezt próbálom átadni másoknak a fotóimmal 

– mondta portálunknak Kinczel László.

Kiemelte, hogy a pusztulásra ítéltetett épületeket érdemes megörökíteni az utókornak, még a teljes enyészet előtt. 
– A hátrahagyott személyes dolgok sokat mutatnak meg a múltból, beleláthatunk általuk az egykori életekbe. Szavak nélkül mesélnek letűnt korról, sorsokról... – tette hozzá a fotós.

A veszély is ott jár a nyomában

Arra is felhívta a figyelmet, hogy ez korántsem veszélytelen hobbi, akár meg is büntethetnek, ha rajta kapnak egy-egy magánterületen. 
– Fontos minden igazi urbexező számára, hogy szigorúan csak a lábnyomunkat hagyjuk a helyszínen. Nem nyúlunk a tárgyakhoz, nem rongálunk, csak fotózunk és el is hagyjuk a helyszínt– tette hozzá Kinczel László.

A fotóiból készült válogatás egy időutazás, betekintést nyerhetünk elhagyatott iskolába, kórházba, gyermekotthonba vagy akár egy üdülőbe is. Íme a képek!

Kollégánk Salgótarján eldugott helyeit kutatta a közelmúltban, talán ő is urbexezni akart?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában