Segítségnyújtás

2024.02.22. 11:21

Több mint tízezer nógrádi szépkorú igényelt már gondosórát

Nógrádban is rendkívül nagy népszerűségnek örvend a Gondosóra program: február elejéig több mint tízezren vették igénybe az ingyenes szolgáltatást, melynek fő célja az idősgondozás. Térségünkben már életet is mentett az eszköz használata.

Sipos Nina Vivien

A gondosóra olyan díjmentes szolgáltatás, amelyet a kormány kezdeményezett annak érdekében, hogy hatékonyan meghosszabbítsa a 65 év felettiek önálló és otthoni életvitelét. Ahogy a program hivatalos honlapján is olvasható, a célja, hogy az idősek szükség esetén egy hosszan tartó gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat.

Európa-szerte egyedülálló a kezdeményezés

Az Európában is egyedülállónak számító projekt biztosít a felhasználók számára egy 0–24 órás diszpécserszolgálatot, amely az előre megadott kontaktszemélyek – családtag, szomszéd, barát, vagy akár opcionálisan szociális gondozó – bevonásával működik. Az idősgondozás terén jelentős támogatást nyújt, és rendkívül nagy segítséget jelent nemcsak azoknak, akik használják az órát, hanem a felhasználó családjának is biztonságot és megnyugvást ad a tudat, hogy a szerettük számára a segítség, valamint a biztonság mindössze egy gombnyomásnyira van. 

A szakképzett diszpécser elsősorban saját hatáskörben próbál az ügyfél segítségére lenni. A jelzést követő 20 másodpercen belül bejelentkezik a készüléken keresztül, és felméri a helyzetet. Amennyiben szakmai mérlegelés alapján külső segítségre van szükség, a diszpécser értesíti a megadott kontaktszemélyt, vagy felveszi a kapcsolatot a helyi illetékes intézményekkel, indokolt esetben a sürgősségi segélyhívót tárcsázza.

Számos problémára nyújt megoldást

A programmal kapcsolatban megkerestük a Gondosóra-központot. Érdeklődésünkre közölték: a legkisebb, hétköznapi gondoktól kezdve egészen az életveszélyes helyzetekig számos problémára nyújtott már megoldást a Gondosóra Nógrádban. Hozzájárult a felhasználók körében az életmentéshez, egy súlyosabb veszély elhárításához, hasznosnak bizonyult fürdőszobai baleset, esetleg kerti elesés esetén is. Az otthoni telefonálási problémák alkalmával, közműszolgáltatás hiányakor, akár gyógyszerkiváltás-akadályoztatás alkalmával is bevált az eszköz. 

Mivel a gondosóra csepp- és ütésálló, így használható zuhanyzás közben. A műszer elesés érzékelővel van ellátva, tehát automatikus jelzést ad le a diszpécserközpont felé, amely szintén gyakran előfordul – tájékoztatott megkeresésünkre a program üzemeltetője. 

A legidősebb ügyfél Nógrádban 98 éves

A központot a konkrét nógrádi számadatokról is kérdeztük. Mint kiderült, vármegyénkben életkor szerinti megoszlásban az aktív felhasználók jellemzően 65 és 85 év között mozognak. A leggyakoribb a 68 éves ügyfél, míg a legidősebb 98 éves. A városi és az aprófalvas települések lakói egyaránt regisztráltak, a program kezdete óta pedig közel 9 ezer darab jelzést adtak le.

A Gondosóra programban minden 65. életévét betöltött, bejelentett magyarországi lakcímmel rendelkező, magyar állampolgár alanyi jogon, teljesen díjmentesen részt vehet.

Hogyan lehet regisztrálni?

A regisztrációt egyaránt elvégezheti a jogosult személy és a jogosult személy megbízásából bárki. A Gondosóra programra regisztrálni többféleképpen lehetséges, mindössze a személyi igazolványon és a lakcímkártyán szereplő adatokra van szükség. Jelentkezni online a gondosora.hu weboldalon – jogosult vagy segítő által –, telefonon a +36 1 445 0080-as számon ügyfélszolgálati időben vagy visszahívást kérve a weboldal „Kapcsolat” menüpontján keresztül, míg papíralapon az alábbi linken lehetséges. Az online regisztráció során a megadott e-mail-címre küldött megerősítést visszaigazolni szükséges, telefonos vagy papíralapú regisztráció során nem szükséges a felhasználói részről az e-mail-cím megléte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában