Madárles

2024.02.20. 06:55

Nógrád településein telel a legkevesebb erdei fülesbagoly

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén is a lakosság segítségét kérte a Magyarországon telelő erdei fülesbagoly-csapatok országos felméréséhez január végén. A friss adatok szerint Nógrád vármegye hét településén mindössze nyolc egyed telelt.

Nool.hu

Az erdei fülesbogoly Magyarországon rendszeresen fészkel, nem vonul

Forrás: Pixabay

Az MME portálunkhoz eljuttatott közleményében tájékoztatott, hogy a felmérésben legalább 431 felmérő vett részt, így Magyarország összes megyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok.

Több millió rágcsálót pusztítanak el országszerte

„A megismételt számolásoknak köszönhetően évről évre bővülő adatsorokból sok következtetés vonható le. Az idei kapcsán az egyik legsokatmondóbb, a hazai agrárgazdaságot érintő egyik ilyen információcsoport a baglyok által elpusztított kisrágcsálók csillagászati száma lehet. Figyelembe véve egy-egy erdei fülesbagoly legalább napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállat-igényét, kicsivel több mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 11 ezer 629 bagoly minimum 2 millió 907 ezer 250 mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el a 2023/2024-as telelési időszakban” – írták. 

A szakemberek az előbbi adatokról elárulták, hogy ennyi mezei pocok méretű zsákmányállat össztömege – 25 grammos egyedenkénti átlag testtömeggel számolva – mintegy 73 tonna. 

Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodóknak ennyi mezőgazdasági kárt is okozó egér és pocok ellen nem kell drága és a környezetre is veszélyes irtószerekkel védekeznie, mert ezeket a baglyok teljesen ingyen, biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül távolítják el a földekről.

Nógrádból is érkeztek megfigyelési adatok a baglyokról

Az MME összesített, friss adatai szerint idén télen Nógrád vármegye hét településén mindössze nyolc egyed telelt. Ezzel a számmal vármegyénkben figyelték meg a legkevesebb egyedet, míg a legtöbb (3076) példányt Jász-Nagykun-Szolnok vármegye 71 településén regisztrálták.

Mint arról korábban is beszámoltunk: a 2023-as országos erdei fülesbagoly szinkronszámlálás eredményeit tekintve hazánk legalább 550 településén, 957 helyszínen, 9 975 erdei fülesbagoly telelt. A tavalyi kezdeményezéshez is minden vármegyéből csatlakoztak lelkes „kukkolók”. Nógrád két településéről érkeztek adatok, mely szerint 12 példány telelt a vármegyében. Ebből látszik, hogy idén kevesebb bagoly telel szűkebb hazánkban, mint a tavalyi évben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában