Irodalom

2024.02.11. 11:58

Neves vendégek érkeznek a balassagyarmati irodalmi estre

A balassagyarmati Madách Imre Városi Könyvtár március 5-én, kedden, 17 órától Nézik a lassú angyalok címmel irodalmi estet rendez. A programon izgalmas nógrádi történeteket hallhatnak majd az érdeklődők.

Lukács Zsófia

Az esemény vendége lesz Juhász Anna Prima-díjas irodalmár, kulturális manager, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalomszakmai munkatársa, irodalmi sorozatok vezetője, filmek kreatív producere.

Érkezik a programra Hámori Gabriella Jászai Mari-díjas színművész is, aki már az egyetemi évei alatt a Pesti Színházban szerepelt a Tótékban. A Vígszínházban a Bűn és bűnhődésben játszott. 2001–2004 között a Radnóti Miklós Színház tagja volt. 2004-től a Vígszínház, majd az Örkény István Színház tagja, amelynek vezető színésznője. Az egyik legfoglalkoztatottabb magyar filmszínésznő, az országos népszerűséget Bergendi Péter vígjátéka, az Állítsátok meg Terézanyut! hozta el számára, amelyben a főszerepet alakította. Számtalan filmbéli alakítását díjazták itthon és külföldön is. Legutóbb A legjobb tudomásom szerint, illetve A játszma filmek címszerepében láthatta a nagyközönség.

Az irodalmi est vendége lesz Juhász Ferencné dr. Kilián Katalin orvos, immunológus is, aki számos XX. századi irodalmat bemutató kötet és előadás szerkesztője. Édesapja, Kilián Ottó vegyészmérnök Nógrád megyei földbirtokos volt, Romhány, Rétság, Kisecset és számos már település tartozott a család kezéhez. Gyermekkorát e festői tájakon töltötte, olyan képzőművészek mellett, mint Szőnyi István. 1978-ban házasodott meg a kétszeres Kossuth-díjas Juhász Ferenc költővel, onnantól ő lett az irodalmi művek gondozója, ma a hagyaték kezelője. Visszaemlékezéseit szerkeszti nógrádi gyermekkoráról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában