Közlekedés

2024.02.27. 07:57

Március végén kezdődhet el a főutcai gyalogos járda kivitelezése Bánkon

Hosszú háttér-előkészítés után több évtizedes gondok szűnhetnek meg Bánkon, a Petőfi úti gyalogos járda kiépítésével. A tényleges kivitelezés tavasz közepén kezdődhet majd el.

Hegedűs Henrik

Nem csak a helybéli emberek, hanem az idelátogató turisták is erősen panaszkodnak nyaranta Bánkon, hogy nincs megfelelő, biztonságos járda a falu központi része mentén. Ez miatt a gyalogos közlekedés igen balesetveszélyes, hiszen a falun áthaladó közút elég szűk keresztmetszetű, viszonylag közel helyezkednek el egymással szemben a házak, ugyanakkor rendkívül forgalmas, hiszen például itt dübörögnek keresztül a romhányi kerámiagyárba tartó kamionok is. A község önkormányzata most egy régóta húzódó hiányosságot oldhat meg.

– Aligha kell külön kiemelnem, mekkora szükség van Bánkon erre a járdára, mivel lényegében a gyalogosok közlekedését csak az úttesten lehetett megoldani – részletezte a témát portálunk érdeklődésére Torma Andrea, a település polgármestere. Hozzátette: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban az élhető települések fejlesztése támogatási formára pályáztak, és nyertek közel 292 millió forintot, amelynek legfontosabb részeleme ennek a beruházásnak a megvalósítása. Ebből a felhasználható anyagi forrásból építhetik meg a mintegy kilencszáz méter hosszú járdát a Petőfi úton, a Benczúr utcai csatlakozástól egészen a temetőig. Ezen felül elkészül Rétság irányában egy buszmegálló is a „középső” területen, valamint felfestenek három gyalogos átkelőt, aminek köszönhetően jóval biztonságosabbá és kényelmesebbé válik a sétálás mind a faluban élők, mind pedig a vendégeik számára.

Torma Andrea végezetül hozzátette: a projekt jelenleg a közbeszerzési eljárás bírálati szakaszában  jár, két-három héten belül várható döntés, ezt követi a szerződés megkötése, és reményeik szerint legkésőbb március végén megindulhatnak a látványosabb munkálatok, amelyek várhatóan 2025 májusában fejeződnek majd be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában