Házasság hete

2024.02.15. 13:50

Igen? Mutatjuk hányan álltak oltár elé tavaly vármegyénkben

Utánajártunk, hogyan alakult a házasodási kedv Nógrádban az elmúlt években, tettük mindezt annak apropóján, hogy ezekben a napokban zajlik a Házasság hete.

Gulyás Edina

A Házasság hete című, országos rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a családi értékek fontosságára. Nógrádban – a Központi Statisztikai Hivatal adati szerint – az elmúlt években folyamatosan mérséklődött a házasodási kedv. Amíg 2021-ben 1320, 2022-ben pedig pedig 1158 pár mondta ki a boldogító igent, addig tavaly ennél 30 százalékkal is kevesebb, pontosan 800 jegyespár állt oltár elé. 

Kevesebb igen hangzott el Salgótarjánban

– Salgótarjánban az elmúlt években csökkenő tendenciát mutat a házasságkötések száma. Amíg 2019-ben 236, addig tavaly már csak 157 alkalommal álltak anyakönyvvezető elé a szerelmesek – tájékoztatta portálunkat dr. Tajti Anita, a salgótarjáni hatósági iroda vezetője.

Hozzátette: idén nincs jelentős érdeklődés a Házasság hete programsorozatra, összesen három házasságkötést tartanak ezekben a napokban. A házasulandó pároknak ajándékcsomaggal kedveskednek ez alkalomból. Az irodavezető arra is kitért, Salgótarjánban is van lehetőség arra, hogy külső helyszínen – általában egy étteremben, annak kertjében – mondják ki az igent a párok. Bár a házasságkötő termet szívesebben választják a jegyesek.  

Bátonyterenyén harmadával csökkent a házasságkötések száma

– Bátonyterenyén tavaly 56 pár mondta ki a boldogító igent az anyakönyvvezető előtt. Az előző évhez képest egyharmaddal, míg 2021-hez képest körülbelül 50 százalékkal csökkent a házasságkötések száma – ismertette Bene Piroska anyakönyvvezető. – A párok körében továbbra is a májustól szeptemberig tartó időszak a legkedveltebb, de az év minden hónapjában tartunk házasságkötést. 
Mint mondta, egyre gyakoribb, hogy hét közben, kisebb létszámú vendégsereggel érkeznek a házasulandók. Az elmúlt években az is gyakran előfordult, hogy a menyasszony és a vőlegény csak a két tanúval jelent meg az anyakönyvvezető előtt. Bene Piroska azt is elárult, hogy főszezonban szinte minden hétvégére esik egy külsős helyszínen tartandó esküvő. Azok közül a leggyakrabban a kisterenyei településrészén lévő Szekér Fogadó és Étteremben, de családi ház kertjében is tartottak már szertartást. 

– A 30 napos várakozási időt követően a házasulandók igényeit figyelembe véve tűzzük ki a házasságkötés időpontját. Bár a tavalyi évben visszaesést tapasztaltunk a bejelentések számát illetően, ez az idei évre már nem vonatkozik, Emiatt érdemes a házasságkötés szándékát mielőbb jelezni a polgármesteri hivatalban – hívta fel a figyelmet Bene Piroska. 

Balassagyarmaton idén kevés szándékbejelentés érkezett

– Balassagyarmaton tavaly előtt 120-an döntöttek úgy, hogy összekötik az életüket, az elmúlt évben csak 91 pár fogadott hűséget egymásnak – tájékoztatott Oczotné Sallai Mónika anyakönyvvezető, aki arról is beszámolt, hogy a Házasság hetéhez kapcsolódóan nem növekszik meg a házasságkötések száma, idén összesen két esküvőt tartanak ezekben a napokban.

Mint mondta, a nagyobb lakodalmakat még mindig inkább a nyári hónapokban tartják, de már az év minden időszakában oltár elé állnak a párok. Balassagyarmaton az év minden napjára van szabad időpont, arra nem kell várniuk a szerelmeseknek. Idén nagyon kevés szándékbejelentés érkezett erre vonatkozóan, ebben az évben hat házasságot kötöttek a városban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában