Évforduló

2024.02.03. 19:55

Három és fél évtizede segíti a rászorulókat a szervet, Nógrádban is számíthatnak rájuk

Megalakulásának 35. évfordulóját ünnepli a napokban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A karitatív szervezet szűkebb régiónk több településén is jelen van, intézményeket működtet, segítő kezet nyújt a rászorulóknak, innovatív módszerekkel tevékenykedik a nehéz helyzetben élőkért.

Gulyás Edina

Sok mindennel segített már a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nógrádban. A napelemparkok a fűtési költségek csökkentését szolgálják

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Majoros Árpád Csaba

35 évvel ezelőtt, 1989. február 4-én alakult meg a rendszerváltás utáni első civil szervezetek egyikeként a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Napjainkban az ország meghatározó, szociális és egészségügyi ellátást is nyújtó karitatív szervezete, mely 300 intézményével és 120 önkéntes csoportjával naponta átlagosan 15 ezer embernek nyújt ellátást – tájékoztatott közleményében a szeretetszolgálat. – A hagyományos segítő tevékenységeken túl olyan innovációk kapcsolódnak a szervezethez, mint az orvos nélkül maradt településeken a telemedicinás rendelések bevezetése, vagy a szociális naperőművek kialakítása.

Hozzátették: mára a Máltai Szeretetszolgálat az egyik legnagyobb magyarországi karitatív szervezetté fejlődött. Több mint hatvan hajléktalan ellátó intézményén keresztül csaknem 6 ezer otthonát veszített emberről, idősotthonaiban 3 ezer, fogyatékos embereket ellátó intézményeiben 2,5 ezer személyről gondoskodik, 17 közoktatási intézményébe pedig 3 ezer, többségében hátrányos helyzetű gyermek jár.

Litkén alakították ki regionális központjukat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a hagyományos ellátási formák mellett számos innovációt vezetett be mindennapos munkájában: a 35 településen kialakított telemedicinás rendelés olyan falvakban pótolta a háziorvosi ellátást, ahol évek óta betöltetlen a körzet. Ehhez kapcsolódóan Nógrád megyében Litkén alakítottak ki térségi központot, az ahhoz tartozó településeken, Ipolytarnócon, Nógrádszakálon, Nógrádmegyerben, illetve a hamarosan csatlakozó Magyargécben szerveznek ellátást, mozgó orvosi rendelőkben. 

A közleményből kiderül, hogy az újonnan épülő szociális naperőművek a legszegényebb településeken élő családok biztonságos és környezetkímélő fűtéséhez adnak támogatást. Nógrád vármegyében három településen, Nagylócon, Sóshartyánban és Karancsságon létesülnek naperőművek.

Nógrádból 19 település csatlakozott programjukhoz

A szeretetszolgálat évtizedek alatt kialakított Jelenlét programja a telepi körülmények között, vagy nyomorban élő emberek felemelését szolgálja, ennek eredményei alapján a máltai módszert alkalmazva indult el a 300 legszegényebb települést célzó Felzárkózó települések program. Szűkebb régiónkban 19 község – Nógrádszakál, Litke, Ipolytarnóc, Hugyag, Rimóc, Karancsság, Mátraverebély, Nagybárkány, Lucfalva, Szilaspogony, Zabar, Ságújfalu, Szalmatercs, Endrefalva, Nagylóc, Kálló, Sóshartyán, Magyargéc, Nógrádmegyer – csatlakozott a programhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában