Felzárkózó települések

2023.12.10. 09:50

Kályhákat oszt a rászorulóknak a szeretetszolgálat, jut belőle Nógrádba is

Új, vegyes tüzelésű kályhákat kapnak az ország legszegényebb településein lakó nehéz helyzetű családok, egyedül élő idősek a Felzárkózó települések program támogatásával. A fűtőberendezésekből Nógrádba is jut, ugyanis vármegyénkben 19 község vesz részt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat programjában.

Gulyás Edina

Több mint 1700 hagyományos üzemű kályhát visz az ország legszegényebb településein lakó kisgyermekes családoknak, egyedül élő időseknek és nehéz helyzetű embereknek a Felzárkózó települések program – tájékoztatta portálunkat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. 

Mint arról beszámoltak: a Felzárkózó települések programban érintett falvak közül százötvennél is több kistelepülés lakói kapnak új, vegyes tüzelésű kályhát. A készülékek kiszállítása hetek óta tart, az utolsó darabokat a napokban adják majd át a rászorultság alapján kiválasztott családoknak, vagy az egyedül élő idős embereknek. Az érintett települések többsége Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Heves és Baranya vármegyékben található, ahol a felzárkózást segítő programokat megvalósító karitatív szervezetek hosszabb ideje Jelenlét Pontot működtetnek, és ismerik a legnehezebb körülmények között élő családokat. 

Nógrád vármegyében 19 település – Nógrádszakál, Litke, Ipolytarnóc, Hugyag, Rimóc, Karancsság, Mátraverebély, Nagybárkány, Lucfalva, Szilaspogony, Zabar, Ságújfalu, Szalmatercs, Endrefalva, Nagylóc, Kálló, Sóshartyán, Magyargéc, Nógrádmegyer – csatlakozott a programhoz.

A szeretetszolgálat tájékoztatása szerint az új kályhákat jellemzően azokba a háztartásokba viszik ki, ahol eddig is csupán egyetlen helyiség fűtésére volt lehetőség. Sok helyen pedig már a régóta elhasználódott, az átégett készülék helyére érkezik az új, gazdaságosan és biztonságosan működtethető kályha. A készülékhez új kályhacsövet és szén-monoxid-érzékelőt is kapnak a családok. A berendezéseket a Fókuszban a gyermek program pályázati támogatásával szerezték be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában