Múltidézés

2024.02.19. 11:19

Harminc éve vitát szült az új igazgató megválasztása Balassagyarmaton

Érdekes témákat tartogatott harminc éve február közepe Nyugat-Nógrádban. A balassagyarmati húsipari cég új vezetői kijelentették, a tulajdonosváltás után nem kell elbocsájtásokkal számolni, míg az Ipoly-parti városban nagy vihart kavart a képviselő-testületben a művelődési központ új igazgatójának megválasztása.

Hegedűs Henrik

Balassagyarmaton a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ intézményvezetői pályázatára 1993 végén mindössze egyetlen jelentkező akadt, méghozzá az addigi megbízott igazgató, Medvácz Lajos. Csakhogy ő ugyanebben az időben, párhuzamosan önkormányzati képviselő volt, mi több a kulturális bizottság elnöke. 

A megválasztást megelőző képviselő-testületi ülésen nem várt irányból érte támadás a jelöltet.

 A szintén a helyi Fidesz színeiben politizáló Tóth Tibor zenetanár illette kritikával „kollégáját”, kiemelve, hogy a Medvácz Lajos által benyújtott program szakmailag értékelhetetlen, inkább véleményt tartalmaz, mintsem konkrét elképzeléseket.

Ezzel szemben Medvácz Lajos hangsúlyozta, olyan művelődési házat képzel el a jövőben, ahol a munkatársakkal egyetértésben a lakossági igényeket a legteljesebb mértékben szem előtt tartva alakíthatják ki a műsorkínálatot, a kulturális- és szabadidős foglalkozások, klubok, események keretét, ráadásul a felkért külsős szakértők is kedvező bírálatot adtak a pályázatáról. Végezetül a képviselő-testület 11 igen szavazattal Medvácz Lajost öt évre megbízta a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ vezetésével.

Fontos kérdésekben tárgyalt a polgármester

Érsekvadkerten Nógrádi László polgármester arról számolt be, hogy a községben az elkövetkező időszak legfontosabb feladata a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése lesz, amelyet várhatóan 1995-re fejeznek be. Ám a kivitelezéshez kellő 460 millió forinthoz a saját forrás kevés, ezért céltámogatásra pályáznak. Hasonlóképpen fontosnak ítélte a gázhálózat létrehozását, aminek érdekében előzetesen felmérték a lakossági igényeket, de a kérdőívekre kevés igenlő válasz érkezett. Ugyanakkor a polgármester puhatolózó tárgyalásokat kezdeményezett a Gázipari Tröszt vezetésével, de a cég csak úgy vállalta volna a gerincvezeték lefektetését, ha a rendszer az ő tulajdonában marad.

Nem adták át a rendelőt
Romhányban az előző esztendő, 1993 decemberében készült el az új orvosi rendelő épülete, azonban még 1994 februárjában sem tudták átadni rendeltetésének a létesítményt, mivel hiányzott több területen az ÁNTSZ szakhatósági engedélye. Ilyen volt például, hogy a rendelőben a páciensek számára papírtörlő-tartókat kell felszerelni. Az önkormányzat igyekszik mielőbb eleget tenni a követelményeknek, ehhez a költségeket, a mintegy ötszázezer forintot önerőből teremtik elő hozzá. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában