Közösségi program

2024.02.16. 10:52

Fészekalapok készítésével segíthetik a gólyák költését Salgótarjánban az önkéntesek

A korábbi évek hagyományait követve, idén is gólyafészek-alapok elkészítéséhez várja önkéntesek jelentkezését a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Gulyás Edina

Még távolinak tűnik az április, amikor a kedvezőbb éghajlaton telelő fehér gólyák első példányai visszatérnek hazánkba. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyar Madártani Egyesület Nógrád Megyei Szervezetének munkatársaival karöltve azonban már most készül a fogadásukra: fészekalapok készítéséhez várják az önkéntesek jelentkezését – tájékoztatott közösségi oldalán az igazgatóság. 

Amint arról beszámoltak, 2023-ban egy lelkes csapat kúszónövények indáiból 13 fészekalapot font, ezek egy tartóállványra kerültek, így lett teljes a gólyafészek-magasító állvány, azaz a gólyakosár, ami elősegítette a gólyák biztonságos fészkelését az elektromos hálózat oszlopain. Hozzátették: idén ismét sok szorgos kézre van szükség: 25 fészekalapot szeretnének elkészíteni a Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpont udvarán február 24-én, 10 órától. Az önkéntesek február 22-ig jelezhetik részvételi szándékukat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában