Nool.hu podcast

2024.02.21. 17:28

Bohács István: Már ötven éve a muzsikaszó éltet! (podcast)

A mátraterenyei Bohács István Aranykoszorús és Arany Cinege-díjas nótaénekes ötven évvel ezelőtt indult el az előadóművészi pályán. Az elmúlt évtizedekben végzett magas színvonalú szakmai tevékenységét a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és az Országos Szórakoztatózenei Központ elismerő oklevéllel jutalmazta a közelmúltban. Interjúnkban elmeséli történetét.

Palchuber Kinga

Az elmúlt öt évtizedben több díj, elismerés is bizonyítja tehetségét Bohács Istvánnak

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Bohács István mióta csak az eszét tudja a nótázás segíti át örömön és bánaton. Érdeklődésünkre elmondta: már egész fiatalon megfertőzte a zene szeretete, édesanyjától örökölte a nóták iránti rajongását. 

Az énekessel részletekbe menően visszapörgettük az elmúlt ötven év szakmai sikereit, így egyebek mellett kiderült, hol indult el a fiatal Pista előadói pályafutása, s mikor jött számára a felismerés, hogy előadóként adja át másoknak is a nótázás szeretetét. A közönség szíve mellett a szakmát is meghódította: az elmúlt öt évtizedben több díj, elismerés is bizonyítja tehetségét. 

Az előadó a Salgótarjáni Nóta- és Népzenei Egyesület életét évek óta vezetőként egyengeti, tagjait zeneileg is mentorálja. Erre építve elmesélte, miért tartja fontosnak, hogy a nótadélutánokhoz hasonló rendezvényeket életre hívja Salgótarjánban az egyesület tagjaival. Bohács István visszaidézett néhány emlékezetes fellépést is, de arról is beszélt, hol a legaktívabb a nótaszerető közönség.

A Dankó Pista életműdíjjal is elismert előadó a zenei pálya mellett több mint negyvenhét évig ápolóként dolgozott, 2021-ben a salgótarjáni kórház ideggyógyászati osztályáról ment nyugdíjba. Bohács Istvánt végül arról faggattuk, hogy így 68 évesen ő minek köszönheti fittségét. Mindenesetre az előadó egy dologban biztos: nem élhet muzsikaszó nélkül! 

Hallgassatok bele podcastünkbe, hogy mi mindenről beszélt még az énekes:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában