Szép eredmények

2024.02.27. 18:24

Biztos, hogy lesznek nógrádi középiskolások az országos szakmai versenyek középfordulóiban

Idén is szép számú tanuló képviselt szűkebb hazánkat a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny területi előválogatóján. A háromfordulós megmérettetések első körének szervezéséért a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara felelt, amely szervezet a napokban az eredményekkel kapcsolatban osztott meg néhány örömhírt.

Veres Edina

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara idén is meghirdette a szakképző iskolák tanulóinak a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), illetve a technikumi képzésbe résztvevők számára az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV). A háromfordulós megmérettetések első körét, azaz a területi előválogatókat – a szokásoknak megfelelően ebben az évben is – a területi kamarák rendezték, így szűkebb hazánkban a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) felelt érte.

A közelmúltban lezajlott próbatételek előzetes eredményivel kapcsolatban az NKIK a napokban osztott meg néhány információt a pályaorientációs Facebook-oldalán. Mint írták: szűkebb hazánkból idén rekordmennyiségű, összesen 183 tanuló jelentkezett az SZKTV-re és az OSZTV-re. Közülük végül az előválogatón 174-en vettek részt, összesen 23 szakmában.

A bejegyzésből kiderült továbbá az is, hogy a szakképző iskolák „kategóriájában” 109, míg a technikusi képzésekében 65 tanuló tette próbára tudását. A megmérettetés 14 szakma esetében papíralapon zajlott, míg 51 szakmában a fiataloknak online kellett kitölteniük a feladatlapokat. A tájékoztatás alapján a szoftverfejlesztő- és tesztelő, a kőműves, és a logisztikai technikus szakmát tanulók közül vállalták a legtöbben – a felsorolás sorrendjében szám szerint 48-an, 13-an, illetve 12-en – a kérdések megválaszolását.

Négy diák már biztosan a középdöntőben tudhatja magát

„A válogatóba nagy örömünkre több diák is bejutott” – közölte az NKIK az örömhírt a pályaorientációs oldalán található posztjában, amelyből az is kiderült, hogy ugyan a végleges lista még nem ismert, azonban néhány nógrádi fiatal egészen biztos a továbbjutók között tudhatja magát. Így például a Fáy András Technikum, Gimnázium, Szakképző Iskola, Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium diákja is.

Mint arról portálunk korábban már beszámolt: Dora Regő az épület- és szerkezetlakatos szakmában képviselte a bátonyterenyei oktatási intézményt a versenyen, amely során első helyezést ért el 92 százalékos teljesítményével. Mellette a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum (NVSzC) Táncsics Mihály Technikum logisztikai technikusa, Szakács Krisztina a 6., a balassagyarmati NVSzC Szondi György Technikum központifűtés- és gázhálózatrendszer- szerelője, Pintér Szabolcs pedig a 10. helyről jutott tovább a középdöntőbe.

Rajtuk kívül a salgótarjáni NVSzC Stromfeld Aurél Technikum gépésztechnikusa, Urbán László az előválogatón elért második helyezésével szintén biztosan ott lehet a következő fordulóban. A pályaorientációs oldalán közzétett bejegyzésében az NKIK azt is kifejtette, hogy jó eséllyel várnak továbbjutót a divatszabó, a kőműves és festő szakmák esetében is.

A versenyen résztvevő vármegyei tanulók közül 46-an értek el 60 százalék, vagy afeletti eredményt. Az érintett diákok mentességet kapnak az írásbeli záróvizsgájuk alól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában