Pályázat

2024.01.09. 14:38

Tóval bővül a varsányi intézmény iskolakertje

Az Iskolakeretekért Alapítvány „A jövő iskolakertje” címmel pályázatot hirdetett tavaly decemberben. A kiírásra a Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola több elképzelés tervét nyújtotta be, amelyek közül egyet díjaztak is. Az elnyert százezer forintból tavasszal létrehozhatnak egy tavat az iskolakertben.

Lászlók Judit

Lelkesen ténykednek a diákok az iskolakertben

Forrás: Beküldött fotó

Jusztin Klaudia, a Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola intézményvezetője portálunk érdeklődésére elmondta, hogy az iskolájukból több rajzos pályázatot nyújtottak be, amelyeknek központjában az iskolai kerti tó megvalósítása szerepelt, ugyanis a gyerekek úgy gondolták, hogy ezzel színesebbé tehetik a kialakulóban lévő iskolakertjüket.

– A beadott pályázatok közül egy általunk elkészített is díjazásra került, sok városi iskolát és tervet magunk mögött hagyva. Az elnyert pénzösszeggel a gyerekek terveiben szereplő kis kerti tavat fogjuk megvalósítani idén tavasszal – mondta Jusztin Klaudia. Hozzátette: – Az Iskolakert-művelő szakkör keretében egy maréknyi gyerekcsoporttal kezdtük meg a munkát az önkormányzat által felajánlott területen két évvel ezelőtt. Azóta ültettünk, gyomláltunk, szüreteltünk, betakarítottunk. A felújított iskolaépületbe való beköltözésünk óta folyamatosan alakítgatjuk a saját kertbirodalmunkat, amelyet már a kerti tó megépítésével színesítünk tavasszal.

Az intézményvezető kifejtette továbbá, úgy vélik, hogy a gyógy- és fűszernövények napjainkban reneszánszukat élik, aminek nemcsak a termesztését, de a felhasználási lehetőségeiket is bemutatják. Ezzel kapcsolódnak a varsányi falugazdaságban végzett munkához is. 

– Ahogy a kertészkedés mellett megjelent a komposztálás, úgy kapcsoljuk a kert mellé a vizes élőhelyet, ebben szeretnénk megmutatni a környezetben lévő körforgást. Minden tevékenységünk szorosan kapcsolódik egy másik tevékenységformához, amely jól szemlélteti azt, hogy a természetben is egység és összhang uralkodik – fogalmazott Jusztin Klaudia. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában