Jegyzet

2024.01.31. 12:40

Szemetesek

Újrahasznosítják a háztartási biohulladékokat is - Lukács Zsófia gondolatai a témában.

Lukács Zsófia

2018-ban született meg az az uniós döntés a biohulladékokra vonatkozóan, aminek értelmében hazánkban is 2023. december 31-től kötelező bevezetni a szelektív gyűjtést a háztartásokban keletkező biohulladékoknak. Az EU célja, hogy az összes hulladék 65 százalékát újrahasznosítsák az országokban. Ezt a hulladékot biogázüzemekben vagy helyi komposztálókban lehet újrahasznosítani. Több, mint egy hónapja megjelent itthon is az a biohulladék-rendelet, ami januártól fokozatosan vezetné be a lakosság körében háztartási konyhai hulladék szelektív gyűjtését és elszállítását. De vajon felkészültek erre az emberek? Hány százalék fog az előírások szerint cselekedni? 

Az otthoni kuka 30 százaléka konyhai szemét, aminek jelentős része eddig a kommunális szemétlerakókban végezte, de ezekután hasznossá is válhat. A konyhámat eleve úgy terveztem meg, hogy 2 rekeszes kuka elférjen a szekrényben, de ezt ki is meríti a műanyag és a kommunális szelektálása. Új megoldást kell találni a biohulladéknak. Az is megfordult a fejemben, hogy aki eddig a saját kerti komposztálójában helyezte el, az valószínűleg most sem fog ezen változtatni, hiszen a saját kertjében tudja hasznosítani. Mivel szakaszosan vezetik be, ezért vármegyénk még várat magára, nem szerepel az elsőkörben, de idővel jönnek a kicsi szemetesek és a nagy barna kukák.  Természetesen ugyanúgy önkéntesen cselekedhetünk majd, mint eddig, azonban arra bíztatnék mindenkit, akinek lehetősége van szelektíven gyűjteni a hulladékot, az tegyen így, hiszen ez a leginkább fenntarthatóbb hulladékkezelés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában