Környezet

2024.01.03. 12:10

Nógrádban is előfordulnak az Év beporzói 2024 szavazás főszereplői

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület – csatlakozva a sok hasonló figyelemfelkeltő törekvéshez – 2023-ban hirdette meg először az Év beporzói szavazást. Nem egyetlen fajra, hanem egy állatcsoportra szeretnék felhívni így a figyelmet.

Fecskefarkú lepke, a négy hazai pillangófaj egyike

Forrás: Nool.hu

Fotó: Faragó Zoltán archív

A közönség három javaslatból, online szavazás útján választja ki a csoportot. Annak részletesebb bemutatását minden évben a Beporzók napja előtt, – ami március 10-e – hozzák nyilvánosságra. Igyekeznek a kiemelt állatokkal kapcsolatos kulturális vonatkozásokat, pedagógiai ötleteket is megosztani.

A három fajcsoportra február 15-ig lehet szavazni. A 2024. évi versenyre a valódi nappali lepkék közül választottak ki három kisebb csoportot.

„A hazai mintegy 3500 lepkefajból csak 170 körüli a nappaliak száma. Pödörnyelvük segítségével – melyet általában a laprugóhoz hasonlóan feltekerve tartanak és csak a táplálkozáskor nyújtanak ki – olyan virágok nektárjához is hozzáférnek, melyekhez más beporzó rovarok nem. Vannak köztük válogatósak, és vannak, amelyek többféle, vagy sok növényfaj virágját látogatják. Ugyanez érvényes a hernyóikra is, csak ők a zöld leveleket, hajtásokat fogyasztják” – írják a közleményben.

Mindhárom családban vannak védett fajok is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában