Programajánló

2024.01.12. 14:16

Nógrád-szerte a mozgás szerelmeseinek kedvez a hétvége

Programok tekintetében nehezen indul az év. Annak második hétvégéje elsősorban a mozgás szerelmeseinek kedvez, ugyanis több túrát is szerveznek szűkebb hazánkban. Mutatjuk hol és mikor húzhatnak túracipőt az érdeklődők.

Gulyás Edina

Emléktúrával tisztelegnek a doni hősök előtt

Doni emléktúrát és családi napot szervez a balassagyarmati Honvédelmi Sportközpont a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző és Kulturális Egyesülettel közösen január 13-án, szombaton. Azzal a 81 évvel ezelőtt hősi halált halt magyar katonák előtt tisztelegnek. Az érdeklődők 7.30 órakor gyülekeznek a Sportközpontban, majd 8 óra 5 perckor az autóbusz állomásról elindulnak Őrhalomba, ahol 9 órakor elhelyezik a megemlékezés virágait a római katolikus templomnál. A résztvevők innen 9.30 órakor indulnak – Patvarcon keresztül – Balassagyarmatra. Útközben koszorúznak a Lászay János ezredes sírjánál a Patvarci úti temetőben. 

A túrázók 14 órakor érkeznek vissza a balassagyarmati Honvédelmi Sportközpontba, ahol csatajeleneteket is megtekinthetnek, illetve előadásokat is hallhatnak. Ezzel párhuzamosan, 12 és 18 óra között, lézer- és légfegyveres, továbbá airsoft lövészetet is tartanak, a résztvevőket gulyáslevessel és teával várják. 

Hazánk legnagyobb bazaltfennsíkján vezet az út

Magyarország legnagyobb bazaltfennsíkján juthatnak el a Salgói várig azok, akik január 13-án, szombaton a természetbe vágynak. A túrázók reggel 9 órakor indulnak el a somoskői vár parkolójából, és a két túravezető – Precup Csaba és Hegyi-Sági Adrienn – vezénylete mellett tehetik meg a közel hatórás távot. Salgó várától a Boszorkány-kőig sétálnak, innen indulnak vissza a túra kiinduló pontjához, Somoskő várához. A résztvevők, miközben a természeti kincsekben gazdag területet bejárják, hallhatnak arról hogyan érdemes megszervezni egy túrát, milyen öltözék ajánlott a kirándulás során. 

A kegyeleti túra végén koszorúznak is

Kegyeleti túra indul január 13-án, szombaton délelőtt 10.25 órakor Tolmácsi József túravezető irányításával Salgótarjánban. A Zöld Út Természetjárók Egyesülete által meghirdetett nyílt gyalogtúra 4,4 kilométer hosszú és 250 méter szintemelkedésű. Az érdeklődők a Salgótarjáni Régi Központi temető főbejáratától indulnak és a fölső kijárati kapun, valamint a volt sípályán keresztül jutnak el a Pécskő tetejére, ahonnan indulnak vissza. A túra végén koszorúzás is lesz. 

Játékos esttel indul az új év

A hagyományos, a helyiek körében nagy népszerűségnek örvendő felnőtt játszóesttel indul a rendezvények sora Mátranovákon. Az új év első programját január 13-án, szombaton 18 órától rendezik meg a Május 1. Művelődési Házban. Az este a pótszilveszter köré szerveződik, annak első felében, ahogy minden alkalommal, Activityt játszanak a résztvevők. Ezt követően a házibulik kellékeit felhasználva kell majd ügyességi feladatokat teljesíteni az érdeklődőknek.

Daganatos betegekért szerveznek sétát

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete egy órás gyaloglással csatlakozik a Rákellenes Világsétához január 14-én, vasárnap. A résztvevők Salgótarjánban, a Camping autóbusz végállomásnál találkoznak 14 órakor. A programhoz bárki csatlakozhat, aki szeretné együttérzését kifejezni a daganatos betegek, hozzátartozóik, ismerőseik felé. A gyaloglás nemes célt is szolgál, ugyanis egyben adománygyűjtés is a rákbetegség elleni küzdelemhez. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában