Ünnepi recept

2024.01.01. 09:22

Malacsülttől lehet malaca az új évben a nógrádiaknak is – íme egy tuti recept!

Szűkebb hazánkra is igaz, hogy az újév első napján a finomságoktól roskadozó asztalokon kínált fogások között akad legalább egy, ami malacból készült. Mutatunk mi is egy egyszerű szilveszteri malacsült receptet!

Veres Edina

A finomságoktól roskadozó asztalokon kínált fogások között biztos, akad legalább egy, ami malacból készült az újév első napján

Forrás: Mindmegette.hu

Mivel mindenki szeretné, hogy „malaca legyen” az új évben, így január 1-jén feltehetően minden asztalra kerül valamiféle sertés, esetleg malachúsból készült finomság. Nincs ez másképp természetesen szűkebb hazánkban sem. A fenséges újévi étek elkészítése tekintetében a lehetőségek tárháza szinte végtelen, így a Mindmegette.hu oldal is számos receptet kínál, amelyek közül portálunk ez alkalommal a szilveszteri malacsültét mutatja be a nógrádi háziasszonyoknak.

A leírás szerint a legfontosabb alapanyag a nyolc személy részére készített ételhez a két kilogrammnyi bőrös malackaraj. Első lépésként annak a bőrét késsel bevagdossuk, majd a húst – és a bőrét is – sózzuk, borsozzuk és köménnyel ízesítjük. Ezután hat gerezd fokhagymát megpucolunk és csíkokra szeletünk, illetve ez utóbbi eljárást megismételjük a 300 gramm kolozsvári szalonnával is. A malackarajt a csíkokra szeletelt fokhagymával és a szalonnával minden oldalról megtűzdeljük.

Ezt követően egy fej fehér káposztát, egy darab vöröshagymát és két almát megpucolunk, legyalulunk. A recepthez megosztott videó szerit a csíkokra szeletelt zöldségeket és gyümölcsöt egy mélyebb tepsibe kell halmozni, majd sóval, borssal és köménnyel kell ízesíteni – átforgatás után akár többször is –, végül az egészen el kell oszlatni két evőkanálnyi megolvasztott sertészsírt.

Az ízesített „alapra” ráhelyezzük a malacot, ami köré 500 milliliter sört öntünk. Az egészet sütőpapírral, majd alufóliával befedjük, és betesszük a 160 fokra előmelegített sütőbe, ahol közel három órán keresztül lassan sütjük. Amikor a malachús megpuhult, a sütőt felkapcsoljuk 230 fokra, és ropogósra sütjük a bőrt 20-25 perc alatt. A recept szerint friss kenyeret kínálunk hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában