Környezetvédelem

2024.01.15. 19:58

Madárbarát intézménnyé vált a Nőtincsi Vár-Lak Óvoda

A Nőtincsi Vár-Lak Óvoda a mindennapos tevékenységek során folyamatosan törekszik a környezettudatosság és a környezetkultúra kialakítására. Ennek köszönhetően még decemberben sikerült elnyerniük a Madárbarát Óvoda címet. A következő céljuk egy madár tanösvény kialakítása az intézmény udvarán, amelyre már pályázatot is benyújtottak.

Lászlók Judit

A mindennapos tevékenységek során az intézmény folyamatosan törekszik a környezettudatosság és a környezetkultúra kialakítására

Forrás: Beküldött fotó

Bartkievicsné Hegedűs Krisztina, a Nőtincsi Vár-Lak Óvoda intézményvezetője portálunk érdeklődésére elmondta: a környezeti nevelés körülöleli az óvodai oktatás egész folyamatát. Így az intézményük folyamatosan törekszik a bennünket körülvevő környezet megismerésére, szeretetére és védelmére. 

– Fontosnak tartjuk a környezettudatosságot és a környezetkultúra kialakítását. Ezeket rendszeresen be is építjük a mindennapos tevékenységekbe. Mindezek révén még tavaly decemberben elnyertük a Madárbarát Óvoda címet. Emellett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél vásárolt kiadványokkal, könyvekkel, memóriakártyákkal és madárbarát eszközökkel segítjük a gyermekek környezet iránti szeretetét – hangsúlyozta az intézményvezető. Hozzátette: a munkában segítségükre volt Nagy Árpád helyi méhész, aki nemrégiben ellátogatott hozzájuk, és a gyermekek részére egy izgalmas bemutatót tartott a méhekről, illetve a saját munkájáról. Ennek során méhészeti eszközöket is megtekinthettek, amelyet a gyerekek ki is próbálhattak, kézbe is vehettek. Mindezeken túl minden óvodást megajándékozott egy üveg termelői mézzel.

Élményeket, új ismereteket is szerezhetnek

Az intézményvezető kiemelte: pályázatot nyújtottak be a DDC Zöld Megoldás felhívására. Az általuk elkészített Madár-lak projekt révén az óvoda udvarán madár tanösvényt szeretnének létrehozni, a különböző állomásokon pedig a gyermekek megismerkedhetnek majd a csicsergőkkel, valamint élményt, ismeretet szerezhetnek, miközben pedig fejlődnek is. Mint mondta: az intézmény udvara az egészséges életmódra való nevelés egyik színtere. A programjukhoz pedig éppen megfelelő zöldövezet veszi körül, amelynek a kiterjedése 2240 négyzetméter ősfás terület, ahol nagyon sok madárfaj fordul elő.

– A projekt támogatása az eddigi gyakorlatunkat fejlesztené tovább, hiszen a környezeti nevelés eddig is kiemelt feladatunk volt. Így a kertünkben élő madarak megfigyelése, etetése és itatása része a mindennapjainknak. Ezt a tevékenységet szeretnénk kibővíteni, és új módszerekkel, eszközökkel továbbfejleszteni. Bízunk benne, hogy a pályázatunk pozitív elbírálásban részesül, és sikerül megvalósítani az elképzelésünket – fogalmazott Bartkievicsné Hegedűs Krisztina, aki kitért arra is, hogy ennek révén a helyi általános iskolával is szorosabbra fűzhetik az együttműködésüket.

Szoros az együttműködés a két intézmény között

– A Nőtincsi Általános Iskola még tavaly szeptemberben elnyerte az Ökoiskola címet. Mivel az intézmény számára is fontos a környezeti nevelés, így szoros az együttműködés közöttünk. Éppen ezért a projektünkbe is szeretnénk bevonni az iskola alsóbb évfolyamait, és bemutatni a gyermekek számára a tanösvényt. Az iskola madáretető-készítő versenyt rendez, és az iskolások által gyártott madáretetőkből megajándékozza az óvodát is, amelyeket elhelyezhetünk majd az udvarunkra – mondta az intézményvezető, aki végül azt is elárulta portálunknak, hogy az óvodájuk évek óta magas gyermeklétszámmal működik, ezért szeretnék egy óvodai csoporttal is bővíteni a kapacitásukat. Kiemelte továbbá: bíznak benne, hogy lesz lehetőségük a közeljövőben ennek a megvalósítására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában