Fotógráfia

2024.01.31. 14:55

Kihagyták az eredeti ötletgazdákat a Medvesi Fotós Maraton szervezéséből

Drexler Szilárd természetfilm-rendező és operatőr tett közzé egy nyilatkozatot közösségi oldalán, reagálva arra a programra, amelyet idén az eredeti szervezők kihagyásával rendeznek meg, Medvesi Fotós Maraton elnevezéssel. A történtekkel kapcsolatban Fekete Zsolt, Salgótarján Megyei Jogú Város polgármestere is megosztotta saját közleményét.

Sipos Nina Vivien

A történet előzményeiről a 3100.hu számolt be minap Drexler Szilárd és Komka Péter közös közleménye alapján. Ebből kiderült, hogy a Medvesi Fotós Maratont Drexler Szilárd filmrendező és Komka Péter fotóriporter találta ki, nonprofit kezdeményezésként pedig 2013-ban sikeresen megvalósították álmukat, partnerként bevonva a Novohrad-Nógrád Geoparkot is. Céljuk az volt, hogy Karancs-Medves vidékét megismertessék az emberekkel és népszerűsítsék a gyönyörű, természeti kincsekben gazdag területet.

„A továbbiakban minden alkalommal kikötöttük, hogy a program ugyan futhat a geopark neve alatt, de a mi szervezésünk, a mi döntéseink és szakmai irányításunk alá tartozik, hiszen ez a kettőnk programja” – idézte Drexler Szilárd tájékoztatását a 3100.hu. 

Nem az eredeti alkotók szervezik idén a maratont
Európa legnagyobb természetfotós rendezvényét, a Medvesi Fotós Maratont szervezik meg hosszú idő elteltével újra, új csapattal idén tavasszal. A szervező hivatalos Facebook-oldalán adott ki tájékoztatást arról, hogy ezúttal az eddigieknél is több programmal várják majd a fotógráfia-kedvelőket a rendezvényre. Az esemény hírét azonban a napokban nagyban beárnyékolta az a tény, miszerint nem az eredeti alkotók, vagyis Drexler Szilárd és Komka Péter szervezik a fotós maratont.

Az eredeti ötletgazdák közleményükben – melyet vasárnap tettek közzé – azt is kiemelték: „Fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy bár az esemény megtévesztően hasonlít az általunk öt alkalommal megvalósított Medvesi Fotós Maratonhoz, de a 2024-es programhoz semmilyen közünk nincs. Egy tőlünk független jogi személy szervezi azt azonos névvel, hasonló tematikával, az eredeti szövegek és program felhasználásával, valamint a fotós rendezvényeinken készült fényképek és régi programjaink sajtómegjelenéseivel illusztrálva.”

Hozzátették, hogy a Medvesi Fotós Maraton felelevenítése jó ötlet, de nem abban a formában, ahogy a szervezők tették.

Salgótarján polgármestere is reagált a hírekre

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere a közlemény, valamint a 3100.hu-n megjelent cikk után szerdán Facebook- oldalán egy közleményben reagált a hírekre. Kifejtette, hogy a városvezetés mindig is felnézett mind Drexler Szilárd, Pro Urbe-díjas természetfilm-rendező, mind Komka Péter, Pro Arte-díjas fotóriporter munkásságára, és elismerik, hogy ők a Medvesi Fotós Maraton alapítói. 

Hozzáfűzte, hogy sem ezt a tényt, sem őket nem sértené meg soha. A polgármester emellett sajnálatát fejezte ki, amiért jóhiszeműen az esemény elnevezését és részleteit nem ismerve engedélyezte a város logóinak használatát a hirdetett fotós eseményhez. 

 Nem volt tudomásunk arról, és nem feltételeztük azt, hogy ez az eredeti Medvesi Fotós Maraton másolataként készül. Már csak a fentiekre való tekintettel, valamint jogi aggályokat figyelembe véve is, soha nem adnánk nevünket, sem a város logóit olyanhoz, ami szerzői jogokat sérthet

 – írta Fekete Zsolt, hozzátéve: miután vasárnap értesült a városvezetés a hírekről, azonnal jelezték a szervezőknek erős fenntartásaikat, valamint azt, hogy a logókat a továbbiakban nem használhatják.

Megköszönte a reakciót
Drexler Szilárd a városvezető reakcióját megköszönve egy friss Facebook-tájékoztatásban kiemelte: „Bárki, bármikor rendezhet fotós rendezvényt a Medvesen, ehhez semmi közöm, meggátolni nem szeretném és nincs is eszközöm hozzá, nem is célom, hogy legyen. Csak az legyen egy új rendezvény [...] Nem kétlem, hogy sokkal profibb rendezvényt is tudnak itt szervezni. Ezzel semmi baj nincs. Hajrá!” 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában