Veszélyes vizeken

2024.01.19. 17:25

Jégre lépni tilos! – életet menthetnek a nógrádi szakember tanácsai

Könnyen tragédia lehet az önfeledt téli korcsolyázásból, ha meggondolatlanul merészkedünk a jégre. Van néhány jó tanácsunk, hogy biztonságosan csúszkálhassunk a befagyott nógrádi tavakon.

Gulyás Edina

Kapás Mártonnal beszélgettünk

Forrás: Nool.hu

Fotó: Angyal Eszter

A fagypont alatti hőmérséklet hatására Nógrád vármegyében már több tó vize is befagyott. A jeges táj azonban csalóka lehet, ugyanis veszélyeket rejthet, sportolásra még nem alkalmas. Ahhoz, hogy ne legyen rossz vége a korcsolyázásnak érdemes betartani néhány szabályt!

– Talán a legfontosabb az, hogy csak olyan helyen szabad a jégen tartózkodni, amit előzőleg sportolásra kijelöltek – tájékoztatta portálunkat Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. – Nyílt vízfelületek jegére csak akkor merészkedjünk, ha annak vastagsága minimum 10-12 centiméter, nem olvad, valamint jók a látási viszonyok. A parttól ne távolodjunk el. Amennyiben nem tudjuk megállapítani, hogy milyen vastag lehet a jég, inkább ne kockáztassunk!

Ne korcsolyázzunk egyedül a befagyott tavon!

Hozzátette: mindig legalább ketten sportoljunk, így tudunk egymásra figyelni, illetve baj esetén is hamarabb érkezhet a segítség! Fontos a ruházat helyes megválasztása is. Testhez simuló, több rétegű, lehetőleg kis nedvszívó tulajdonságú ruhákat válasszunk. Ezek lassan engedik át a vizet, kevésbé nehezednek el, ha vízbe esünk, és a testünk is lassabban hűl ki.

A befagyott tavon egyenletesen lépkedjünk, hiszen, ha megcsúszunk és elesünk, a hirtelen ütéstől beszakadhat a jég. Ezt rendszerint már előre jelzi a ropogás és a recsegés. Ilyenkor azonnal hasaljunk le és lassú, nyugodt mozdulatokkal kússzunk a part felé. Ha a jég előjelek nélkül szakad be azonnal tárjuk szét karunkat és dőljünk előre, minden eszközzel gátoljuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk vagy lemerüljünk a vízbe!

Ha megtörtént a baj...

– Próbáljuk megőrizni nyugalmunkat, ez ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy a lékből ki tudjunk szabadulni. A beszakadás pillanatában karunkat emeljük oldalsó középtartásba, és felső testünkkel dőljünk egy kicsit előre, hogy minél nagyobb felületen érintkezzünk a jég felszínével. Törekedjünk arra, hogy a fejünk, valamint a kezünk ne kerüljön a jég alá – hangsúlyozta a szóvivő. – Próbáljunk felfeküdni a víz felületére, és felhasalva felkúszni a jégre, akár úgy, hogy a mögöttünk lévő jégtábláról eltoljuk magunkat. Amennyiben a jég folyamatosan betörik alattunk, a part felé haladva törjük magunk előtt. Igyekezzünk a lábunkkal elérni a jég szélét és a part felé lökni magunkat, illetve segítséget kérni.

Így segíthetünk a bajba jutott emberen!

Kapás Márton arra is kitért: ha bajba jutott embert látunk, és mi magunk nem tudunk neki segíteni, azonnal tárcsázzuk a tűzoltókat a 112-es segélyhívó telefonszámon. Ha mégis úgy döntünk, hogy megpróbálunk segíteni, akkor se kezdjünk meggondolatlanul, hanyatt-homlok rohanni felé, hiszen amellett, hogy a saját életünket kockáztatjuk, további beszakadásokat is előidézhetünk. Hason csúszva közelítsük meg a jég közé került embert, de ne menjünk egészen közel. Az utolsó szakaszt hidaljuk át segédeszközökkel, például egy hosszú ággal, bottal, kötéllel vagy nadrágszíjjal, de akár összecsomózott ruhákkal is segíthetünk.

Fokozatosan kell melegíteni a kihűlt testet!

– Ha a tűzoltók kiérkezése előtt sikerül kihúznunk a bajba került embert, azonnal vigyük fűtött helyre, és a vizes ruháit levéve öltöztessük melegbe. Fokozatosan kell felmelegíteni a kihűlt testet, tilos a forró zuhany vagy fürdő – fogalmazott Kapás Márton.

Mint mondta: langyos vízzel kezdjük, aztán fokozatosan emeljük a hőmérsékletét. Ha a sérült eszméleténél van, ihat egy-két korty meleg, alkoholmentes italt, illetve javasolt egy kis szőlőcukor fogyasztása is, amennyiben viszont eszméletlen, akkor tegyük szabaddá a légutakat, takarjuk be, és kövessük a mentőszolgálat diszpécserének utasításait.

– Szerencsére az utóbbi években nem kellett hasonló esetekben a nógrádi tűzoltóknak beavatkozniuk. Vármegyénk hivatásos lánglovagjai az önkéntes szervezetek bevonásával, amint az időjárás ezt lehetővé teszi, minden évben jégről mentési gyakorlatot tartanak. Így mindig felkészülten indulhatnak el, ha valaki esetleg bajba kerülne a jégen – közölte a szóvivő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában