Nool.hu videó

2024.01.25. 17:26

Gyermekorvos vagy pedagógus költözhet az új nógrádi szolgálati lakásba (videó)

A Nyugat-nógrádi polgármesterek számára tartottak találkozót csütörtökön Nógrádon, a művelődési házban. Az eseményen részt vett Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos is, aki a Magyar Falu Programról (MFP) tartott tájékoztatót a résztvevőknek.

Lászlók Judit

Szalagátvágás. A program jelentős fejlődést hozott Nógrád községben is

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A rendezvény végén a szintén a MFP-ban elnyert 25 millió forintból kialakított szolgálati lakás ünnepélyes átadására került. Az ünnepségen Varga Richárd, Nógrád polgármestere mondott köszöntőt, amelyben hangsúlyozta, Nógrádon az elmúlt években az MFP által 20 projekt valósulhatott meg, az önkormányzat és a civil szervezetek körében, 300 millió forint értékben. 

– Ezek közül szeretném most kiemelni, a szolgálati lakás építését, melyet a mai napon ünnepélyes keretek között adhatunk át. A várfeljárónál, álló korábban infópont és nyilvános mosdó funkcióval ellátott épületre szint ráépítéssel készült el a 70 négyzetméter alapterületű, hőszigetelt, központi fűtéssel ellátott lakás. A fejlesztés 25 millió forintból valósulhatott meg és 100%-ban támogatta a MFP. Reméljük, hogy hamarosan használatba tudjuk majd adni az épületet egy gyermekorvosnak vagy egy pedagógusnak – mondta a polgármester.

Az elmúlt években több mint 26 milliárd forint érkezett Nyugat-Nógrádba

Ezt követően Balla Mihály országgyűlési képviselő osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. 

– Nyugat-Nógrádban 2019 és 2023 között a települések, az egyházi- és a civil szervezetek összességében 14,4 milliárd forintnyi támogatást nyertek el a MFP-ban. Ehhez hozzájön a Falusi CSOK, ami körülbelül 12 milliárd forintot jelentett az elmúlt négy évben – mondta az országgyűlési képviselő, akinek elmondása szerint Nyugat-Nógrádban 82 olyan település jogosult az MFP pályázatain való részvételre, és összességében az MFP támogatásaiból több mint 26 milliárd forint érkezett a térségbe az elmúlt években. 

A Magyar Falu Program hozzájárul a falvak életminőségének a javításához

Az átadó ünnepségen Gyopáros Alpár mondott ünnepi beszédet, amelyben kiemelte, az MFP-nak minden eleme nagyon fontos és kiegészíti egymást. Azonban, ha ki kellene emelnie mégis egy nagyon fontosat, akkor az a szolgálati lakás programja lenne. 

– Amikor a MFP-t meghirdettük, az a világos cél vezérelt minket, hogy szerettük volna belátható időn belül megállítani a falvakra jellemző durva népességszám csökkenést. Szerettük volna arra ösztönözni a falvakban született és ott nevelkedett fiatalokat, hogy maradjanak a szülőfalujukban, ott alapítsanak családot és teremtsék meg az otthonukat. Ehhez azonban szükség volt arra, hogy javítsuk a falvak életminőségét. Ezért folytatjuk azokat a pályázati struktúrákat, és támogatjuk a kistelepülési önkormányzatok, a civil szervezetek, az egyházközségek és a vállalkozások fejlesztését, mert ezek mind hozzájárulnak a helyben élők életminőségének a javulásához – fogalmazott Gyopáros Alpár, aki kifejtette továbbá, hogy az MFP által az első évtől kezdődően 500 iskolát és 600 orvosi rendelőt újítottak fel, illetve 740 óvodai fejlesztést és óvodai épület rekonstrukciót hajtottak végre országszerte. 

A kormánybiztos végül hangsúlyozta az alapegészségügyi ellátásban az orvosok, a gyermekorvosok, a fogorvosok, vagy a védőnők számára 157, míg az alapoktatásban, az iskola- vagy óvodapedagógusok számára 214 ilyen szolgálati lakást adtak át. A programot pedig folytatni fogják addig, amíg szükség lesz a szolgálati lakásokra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában