Vadászat

2024.01.22. 11:19

Gyarapodott a vadállomány, Nógrád-szerte is fontos munkát látnak el a vadászok

Szabó László, az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád vármegyei Területi Szervezetének titkára nyilatkozott hírportálunknak a vadászatról: nem is gondolná az ember, hogy mennyire nélkülözhetetlen ez a szakma a modern világban.

Sipos Nina Vivien

Szabó László, a kamara Nógrád vármegyei titkára egy apróvadas vadászaton

Forrás: Nool.hu

Fotó: NMH archív

Kitért arra, hogy mi egy hivatásos vadász feladata a különböző évszakokban, valamint szó esett arról is, hogy mi történne akkor, ha ez a szakma hirtelen megszűnne létezni. Szabó László elmondta, hogy egy valódi vadásznak fontos értékrendekkel kell rendelkeznie munkája során. Önmérsékletet tanúsít, felelősséget vállal a természet megóvásában, kellő hozzáértéssel, szaktudással és biztonságosan látja el a feladatait, tiszteletben tartva az állatok méltóságát.

– Nagyon ellene vagyok annak a szemléletnek, miszerint a vadász nem csinál mást, csak lövi és irtja a vadat. Az elmúlt tíz évről elmondható, hogy a megfelelő odafigyelésnek hála, igenis szaporodtak a fajok és több az erdő is. Magyarország erdősültsége jelenleg 24 százalékos – árulta el a salgótarjáni székhelyű Országos Magyar Vadászkamara Nógrád vármegyei Területi Szervezetének titkára, Szabó László.

Small,Group,Of,Wild,Boars,(sus,Scrofa,Ferus),Walking,On
Vaddisznók a téli erdőn
Fotó: Shutterstock

– Ez egy ősi létforma, hiszen őseink is vadásztak, gyűjtögettek, akik pedig ennek a hobbinak áldozzák az idejüket sportszerűen vagy hivatásosként, azok a vadászok, akiknek nagyon sok feladatuk van. Terv szerint gazdálkodunk, tehát meg vannak határozva, hogy melyek azok a védett egyedek, amiket tilos lőni, beleértve azt az a tilalmi időszakot, amikor az utódaikat nevelik a vadak, és melyek azok az állatok, amik az adott vadászidény alatt elejthetőek – fogalmazott Szabó László. – Tavasz kezdetével a nyalósót rakják ki az állatoknak a vadászok, hiszen pótolni kell az ásványi anyagaikat, hogy összeszedjék az erejüket a tél után. A gím- és a dámszarvasok, az őzek agancsfejlődéshez is szükséges például a nyalósó. Innentől elkezdődik a vadföldművelés, ahol az állatok táplálkozni tudnak: a vad, a rovar- és madárvilág is, mivel ezeken a vadföldeken tilos a vegyszerhasználat!

Kifejtette: amennyiben a tavasz vagy a nyár száraznak ígérkezik, a vadász itatógödröket készít és vizet hord oda az állatok számára.  A nyár végén a mezőgazdasági területeken a vadkár megóvása történik, hogy minél kevesebb kára legyen a gazdáknak. Ősszel elkezdődik a nagyvad vadászat, ami ennek a hobbinak a csúcspontja, hiszen elindul a szarvasbika szezon, ami egészen január végéig tart.  Télen a vadász feladata az etetés, vagyis a szénák kihordása, a szálas, lédús takarmányok, a kukoricák kirakása. Több tonnát is kiszállít az etetési helyekre az, aki vadászatra jogosult, mivel ezzel próbálják elérni, hogy jobban átteleljenek az állatok és kevesebb kárt okozzanak a gazdaságban.

szarvasbőgés
A gím­szarvasok nászidőszak a bőgés
Fotó: NMH archív / Forrás: Nool.hu

A kérdésre, hogy mi történne, ha ne adj' Isten, megszűnne a vadászat, mint szakma, kifejtette: azt gondolja, ha megszűnne a vadászat, rövid időn belül olyan mennyiségű vadállomány lenne, amely el lehetetlenítené a mezőgazdasági termelést, továbbá komoly megbetegedések fordulnának elő. Idővel előkerülnének az elpusztult vadállatok tetemei, amelyek alapvetően különböző fertőzéseket terjesztenek, közülük pedig van olyan, ami az emberre is komoly veszélyt jelent. Hozzátette: a vadászokat igen sokan támadják a vadak leölése miatt, különböző közösségi média felületeken pedig még meg is hurcolják őket, azonban a vadászat nem szól másról, mint a természet védelméről és a vadállomány szinten tartásáról, megakadályozva a túlszaporodást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában