Összefoglaló

2024.01.10. 19:53

Forró statisztika: Nógrád-szerte csaknem kétszáz lakás gyulladt ki tavaly

Tavaly összesen 184 lakástűz keletkezett szűkebb hazánkban, 54-gyel kevesebb, mint 2022-ben, amely 23 százalékos csökkenést jelent.

Nagy Orsolya

Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy az év folyamán 1906 négyzetméternyi épített terület égett le megyénkben, amely 560-nal kevesebb, mint egy évvel korábban.

– A lakástüzekben két ember vesztette életét szűkebb hazánkban, két emberrel kevesebb, mint 2022-ben. December elején Kállón követelt emberéletet a tűz. Tíz nappal később egy egyházasdengelegi családi házban halt meg egy másik ember. A kigyulladt lakóházakban 12-en sérültek meg, 6-tal kevesebben, mint egy évvel korábban, többségük a belélegzett füst miatt – közölte Kapás Márton.

Hozzátette: a lakástüzek eloltásához 331 tűzoltóautót riasztottak, a lánglovagoknak összesen 160 órára volt szükségük az oltáshoz. A leghosszabb beavatkozás pedig 7 órán és 35 percen át tartott, amikor kigyulladt egy hetven négyzetméteres családi ház tetőszerkezete Balassagyarmaton, a Kökörcsin úton. A helyi, a szécsényi és a rétsági hivatásos tűzoltók hat vízsugár segítségével fékezték meg a lángokat. A káreset felszámolásában részt vettek az Ipoly-völgyi Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Nógrádmarcali Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület tagjai is.

Gyakran az ellenőrizetlen kémények okozzák a bajt

A szóvivő arra is kitért, hogy a tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 8 lakástűz után indult tűzvizsgálat szűkebb hazánkban. A leggyakrabban pedig a kémények karbantartatlansága, elektromos probléma, nyílt láng használata, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz. Összesen 3 lakóház tüzénél merült fel a szándékos gyújtogatás gyanúja. 

A legtöbbször a kéményben (63), konyhában (27), illetve hálóban (20) csaptak fel a lángok.

Mint mondta, a 184 tűzzel érintett ingatlan közül mindössze egyben volt füstérzékelő, ami az esetek 0,54 százaléka. Ahol volt ilyen készülék, ott nem történt tragédia, nem sérült meg senki, hiszen a füstérzékelő már a tűz kezdeti fázisában jelzett. A nagyobb tüzek megelőzésének a legjobb módja, ha otthonra füstérzékelőt vásárolunk, amely a tűz keletkezésekor jelez, amikor még van idő cselekedni.

Csökkent a szén-monoxid miatti riasztások száma

Kapás Mártin kiemelte, 2023-ban 38-szor riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt Nógrád vármegyében, 13-mal kevesebbszer, mint 2022-ben. Az esetek során 9 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, 2-vel többen, mint egy éve. Az év folyamán pedig egy ember életét vesztette a mérgező gáz miatt. Az érintett ingatlanok 79 százalékában volt egyébként szén-monoxid-érzékelő.

A szóvivő kifejtette azt is, hogy akkor keletkezik szén-monoxid, ha zárt térben nyílt láng ég és nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Bármilyen nyílt láng forrása lehet a mérgező gáznak, függetlenül attól, hogy fűtenek, főznek, vagy vizet melegítenek vele. 

A kémény szabálytalan műszaki kialakítása vagy elhanyagolt állapota is hozzájárulhat ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen.

Kapás Márton felhívta a figyelmet, hogy a tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről, a kémény ellenőrzéséről, és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

Kedden halálos háztűz történt Etesen, a részletekről itt írtunk:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában