Tervek

2024.01.19. 11:35

Idén is rengeteg tervük van: az óvoda újraindításáért is mindent megtesznek Alsópetényben

Alsópetényben a közelmúltban két beruházás is megvalósult, épült játszótér és színpad is. Az önkormányzat az idei esztendőre a postahivatal újranyitását tűzte ki célul, illetve számos ez évi tervük kapcsolódik a korábban bezárt óvoda újraindításához.

Lászlók Judit

Színpad és játszótér is épült a közelmúltban

Forrás: Beküldött fotó

Színpad és játszótér is épült a közelmúltban 

Avar Ákos, Alsópetény polgármestere portálunk érdeklődésére kifejtette, hogy az önkormányzat két évvel ezelőtt nyert a Magyar Falu Programban közel ötmillió forintot az úgynevezett rókás játszótér fejlesztésére. Mint mondta: az összegből új játékeszközöket, babahintát, forgót, fészekhintát, egyensúlyfejlesztő hidat, valamint trambulint is vásároltak. A beruházás tavaly ősszel készült el, és ezáltal a községben élő 60-80 gyermeknek sikerült örömet szerezniük, illetve a környéken egyedülálló trambulin annyira népszerűvé vált, hogy más településekről is átjárnak a játszótérre. A polgármester kiemelte, hogy szintén a Magyar Falu Program által, ötmillió forintból hiánypótló színpad épült a kultúrház udvarán, amely a különböző szabadtéri rendezvények lebonyolításában nyújt majd segítséget. A beruházás munkálatainak jelenleg az utolsó simításai zajlanak.

Új helyszínen nyílik meg a postahivatal

A polgármester az idei terveiket illetően kiemelte, hogy a postát április 1-től új helyszínen szeretnék majd kinyitni. 

– A postahivatal december 15-től bezárt, majd december 16. óta egy mobilposta érkezik minden hétköznap a polgármesteri hivatal elé, és a lakosoknak mindössze 20 percük van arra, hogy elintézzék az ügyeiket. Azonban a korábbi tapasztalataink szerint Alsópetényben hétköznaponként a lakosság 10-15 százaléka megfordult a postán, amely egyfajta közösségi térként is funkcionált, a postást pedig bizalmi emberként kezelték a lakosok. Ezért úgy döntöttünk, hogy a nem túl kedvező feltételek ellenére is részt veszünk az új postapartneri programban, és egy felújított önkormányzati ingatlanban helyet biztosítunk április 1-től a szolgáltatásnak – fogalmazott a polgármester, aki szerint ebben az évben is kiemelt figyelmet fordítanak majd a különböző közösségi programokra, illetve a közelmúltban elindult idősek klubja, a baba-mama klub, valamint a szakkörök is tovább folytatódnak. 

Hosszútávon az óvoda újranyitása a cél

Avar Ákos kitért arra is, hogy a korábban bezárt óvodát 2025 őszén szeretnék újranyitni, ugyanis a növekvő gyermeklétszám egyre indokoltabbá teszi ezt. Ezért az idei évben számos tervük kapcsolódik ennek a megvalósításához.

– Az óvoda megszűnésével a falu korábbi vezetése értékesítette az intézmény épületét, amelyet tavaly sikerült visszavásárolnunk. Így idén mindenképpen szeretnénk az ingatlan környezetét rendbe tenni, méghozzá társadalmi munka keretében. Ehhez pedig jelentős helyi összefogásra lesz szükségünk. Továbbá a Magyar Falu Program és a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program Plusz pályázatok segítségével tervezzük korszerűsíteni az óvoda épületét – mondta a polgármester, aki bízik benne, hogy az ehhez kapcsolódó pályázataik pozitív elbírálásban részesülnek majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában