Segítség

2024.01.28. 11:28

A nógrádi donorokra mindig lehet számítani – tavaly is töretlen volt a véradási kedv

Nógrád vármegyében továbbra is töretlen a véradási kedv, tavaly közel tizenegyezren nyújtották karjukat tűszúrásra, valamivel többen mint egy évvel korábban. A véradásszervezésben tevékenykedő szakemberek folyamatosan azért dolgoznak, hogy az egészségügyben szükséges vérmennyiség mindig rendelkezésre álljon.

Gulyás Edina

Szűkebb hazánkban tavaly 10,7 ezren nyújtották karjukat tűszúrásra, kicsivel többen mint egy esztendővel korábban. A rendszeres véradókra mindig lehet számítani, megyénk vérellátása biztonságos. Nógrádban évről évre hasonlóan alakul a véradások számra, a szakemberek által kitűzött tervek tavaly is 94 százalékban teljesültek.

A pásztói járásban a legaktívabbak a donorok

– A 2023-as év az előzőtől kicsivel jobb volt, de nem mutatkozik nagy eltérés a donorok számában – fogalmazott Tóthné Simon Andrea, a Magyar Vöröskereszt Nógrád Vármegyei Szervezetének véradásszervező koordinátora. – Havonta mintegy négyszázan nyújtják karjukat tűszúrásra a salgótarjáni, a bátonyterenyei és a pásztói járásokban, ahol a Vöröskereszt szervezi az eseményeket. Évente közel ötezer egységnyi vért gyűjtünk össze a megye keleti felén, egyértelműen a pásztói járásban a legaktívabbak a donorok, akik átlagéletkora 50-60 év.

A szakember arra is kitért, hogy a fiatalok elsősorban a középiskolákban szervezett véradásokon nyújtják tűszúrásra a karjukat. Egymást látva ugyanis nagyobb kedvet kapnak az önkéntes tevékenységhez. Sajnos azonban a diákok a felsőfokú tanulmányaikat általában a megyén kívül folytatják, így a továbbiakban jellemzően már nem Nógrádban adnak vért, pedig szerencsés lenne, ha elsőből állandó véradóvá válnának.

A téli hónapok nehezebbek

A hosszú hétvégéket és a nagyobb ünnepeket követően általában lecsökken a vérkészlet. Mivel a karácsonyt megelőzően is sokan mennek vért adni, a január és a február mindig nehezebb. Azonban a szükséges mennyiséget ilyenkor is biztosítani kell, ezért ezekben az időszakokban több eseményt szerveznek a szakemberek. Emellett minden csatornán igyekeznek megszólítani a donorokat: SMS-t, e-mailt küldenek és telefonon is megkeresik a véradókat.

– A téli hónapokban egyébként is nagyobb utánajárást jelent megszervezni az eseményeket. Ilyenkor ugyanis a kihelyezett véradásoknál a rezsiköltségek emelkedése miatt nem egyszerű megfelelő helyszínt találni, hiszen vannak olyan intézmények, ahol nincs fűtés vagy esetleg be is zártak. Nyáron pedig a szabadságolások és a tanítási szünet miatt tapasztalható kisebb visszaesés – hangsúlyozta Tóthné Simon Andrea, aki arra is kitért: – Az ünnepekhez kapcsolódó események, mint például a halloweeni, a Valentin-napi, vagy a retró véradások is sokakat megmozgatnak. Ezeken mindig igyekszünk nagyobb ajándékokkal kedveskedni a donoroknak, de a támogatóinknak hála, minden alkalommal tudunk adni valamilyen apró meglepetést azoknak, akik önzetlenül segítenek beteg embertársaikon. Ezt ugyanis nem lehet elégszer megköszönni.

Nógrádban stabil a véradók száma

Az Országos Vérellátó Szolgálat tájékoztatása szerint tavaly 10 ezer 704-en szánták rá magukat a véradásra Nógrád vármegyében. Az előző évben ez a szám 10 ezer 458 volt, ami két százalékos növekedést jelent. Hozzátették: az egész múlt évre elmondható, hogy a térség stabilan, kisebb-nagyobb elmozdulásokat produkált. Átlagosan 892-en adtak vért havonta, ehhez képest kiemelhető a június, amikor is 1037-en nyújtották segítő karjukat. Az éves összesített szám jó, a területek lakosságarányos aktivitása eredményes, a nógrádi vérellátás biztonságos.

Újdonságként említették, hogy már az egész országban, így Nógrádban is lehetőség van időpontot foglalni a donoroknak, ami bizonyára mindenkinek segítség, hiszen kiszámíthatóvá teszi a véradás menetét és idejét.

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleményében az idei tervekkel kapcsolatban arra is kitért: folytatják az edukációs programot, a felsőoktatási- és az első véradókat megszólító kampányokat is. Céljuk, hogy minden évben egyre többen szánják el magukat életük első véradására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában