Elismerés

2023.12.17. 14:06

Virágokkal a közös Európáért! – Varsány és Győr képviseli majd hazánkat a megmérettetésen

Harmincadik alkalommal adták át a Virágos Magyarország 2023-as elismeréseit a közelmúltban Budapesten, az Eiffel Műhelyházban tartott ünnepélyes díjkiosztón. A versenyen Varsány elnyerte a legvirágosabb ezer fő feletti település kategóriájának fődíját. Ennek következtében 2025-ben Győr mellett Varsány képviselheti majd hazánkat az Entente Florale Europe nemzetközi tájépítészeti és virágosítási versenyen.

Lászlók Judit

A versenyen Varsány elnyerte a legvirágosabb ezer fő feletti település kategóriájának fődíját

Forrás: Beküldött fotó

Idén Varsányt választották a legvirágosabb ezer fő feletti településnek 

A Magyar Turisztikai Ügynökség közleményéből kiderült, hogy a Virágos Magyarország hazánk meghatározó környezetszépítő versenye 1994 óta. Mára pedig az ország legnagyobb közösségi mozgalmává érett, amit az is jól mutat, hogy idén minden eddiginél több, 494 pályázatot nyújtottak be a települések. A jubileumi harmincadik alkalommal tartott díjkiosztón öt települési kategóriában hirdettek győzteseket. A pályázatokat a 180 tagú, önkéntes kertész-, tájépítész- és településtervező mérnökökből, valamint a turisztikai szakemberekből álló szakmai zsűri értékelte. Az idei legvirágosabb település címét a nagyvárosok kategóriájában Győr, a harmincezer lakosnál kisebb városok közül pedig Paks nyerte el. Varsány lett a legvirágosabb ezer fő feletti község, míg a legkisebb települési kategória fődíját Alsómocsolád kapta. 

Tizenhárom éve tudatosan fejlesztik a községet

Kanyó Judit, Varsány polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta: 2010 óta – amióta ő vezeti a községet – minden évben beneveznek a Virágos Magyarország programba. Az elmúlt évek alatt pedig az összes elismerést sikerült begyűjteniük, amelyek közül a mostani fődíj a legnívósabb. A legvirágosabb település címét pedig hamarosan egy tábla is hirdeti majd a faluban.

– Az elmúlt tizenhárom évben tudatosan törekedtünk a településünk egységes arculatának a kialakítására. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az összes intézményünk a falu központjában helyezkedik el. Az ezekhez tartozó kertek, illetve közterek gondozásában pedig a közmunkások mellett az intézményeink dolgozói is kivették a részüket. Ebben nagy segítségemre volt Lehoczkiné Dudás Anikó önkormányzati képviselő és egyben a közfoglalkoztatási munkaprogram vezetője, valamint Báránkó Tamásné is – mondta Kanyó Judit. Hozzátette: az elmúlt években elsődleges feladatunknak tartották az örökzöldek telepítését azért, hogy a Varsány minden évszakban szép legyen. Emellett évről évre újultak meg az intézményeik is, különösen ügyleve arra, hogy a palóc népi építészet jegyei valamilyen módon megjelenjenek az épületeken. A jövőben idősek otthonát és szálláshelyet is terveznek kialakítani a községben. 

A település polgármestere az elismeréssel kapcsolatban kitért arra is, hogy Nógrád vármegyét általában mindig hátrányos helyzetűként jellemzik a statisztikai mutatók, azonban nagyon büszke arra, hogy ennek ellenére sikerült egy ilyen rangos díjat elnyerniük. Mint mondta: ez nemcsak Varsány számára, hanem a vármegyénknek is komoly elismerést jelent. 

Nemzetközi versenyre kapott meghívást a falu

Varsány a legvirágosabb ezer fő feletti település cím elnyerésével Győrrel egyetemben meghívást kapott az Entente Florale Europe tájépítészeti és virágosítási versenyre, amelyet az Association Européenne pour le Fleurissement et le Paysage (AEFP) nemzetközi szervezet irányít. Ez egy európai szintű verseny falvak, városok, városok, közösségek és köztestületek számára, amely 1975 óta létezik. 

A Virágos Magyarország honlapján található információk szerint a verseny az Entente Florale Europe nevet kapta, az egykori Entente Cordiale emlékére. Ez a szövetség azonban erősebbnek és hosszabb életűnek bizonyult történelmi elődjénél. Ma már 9 ország – Ausztria, Belgium, Csehország, Hollandia, Írország, Magyarország, Németország, Olaszország, Szlovénia – vesz részt benne és már túllépett az első évek pusztán a virágokra szorítkozó szempontjain is. 

A tét a fenntartható fejlődés, a természetes táj megőrzése, a racionális vízgazdálkodás, a korszerű hulladékfeldolgozás, az épített és természeti örökség megőrzése, gyarapítása, de legfőképp olyan kulturált, virágokkal, zöld növényekkel díszített tiszta környezet megteremtése, amely a települést az eljövendő generációk számára is széppé és élhetővé teszi. Nincs ehhez hasonlóan sikeres, milliókat mozgósítani képes verseny vagy mozgalom Európában.

Varsány polgármestere kifejtette: a versenyre egy évük lesz felkészülni, a munkájukat pedig egy szakmai grémium is segíti majd, hogy még szebbé tegyék a településüket. A szakemberek több alkalommal is ellátogatnak majd Varsányba jövőre.

Létrehoznak egy helyi lakosokból álló csapatot is

– Elsősorban fontosnak tartom leszögezni, hogy nemcsak a megmérettetés miatt kívánjuk továbbfejleszteni és szépíteni Varsányt, hanem szeretnénk, hogy szebb és élhetőbb legyen a környezetünk, különös tekintettel a faluközpont és az intézmények környékére – hangsúlyozta Kanyó Judit. Hozzáfűzte: a következő évben a legfontosabb feladatuk lesz, hogy egy még inkább egységes települési arculatot alakítsak ki. A közterületeket beleértve, a temetőt is, egységesen megújítják. – Természetesen vannak még pótolnivalók, de úgy gondolom, tudjuk majd teljesíteni az elvárásokat. Létrehozunk egy öt-nyolc fős helyi lakosokból álló csapatot is, akik segédkeznek majd a versenyre való felkészülésben. Mindez jelentős önerőt is igényel az önkormányzatunk részéről, de bízom benne, hogy találunk majd ehhez a projektünkhöz is támogatókat – hangsúlyozta Kanyó Judit.

Kiemelte továbbá, hogy a nemzetközi verseny zsűrije 2025-ben látogat majd el Varsányba és egyebek mellett megvizsgálja azt is, hogy mennyire élhető a település, hogyan érvényesülnek a környezetvédelmi szempontok, illetve hogyan működik a hulladékgazdálkodás. Majd arra is kitért, hogy mit várnak a versenytől. 

– Az elmúlt több mint két évtizedben a magyar települések tíz arany, huszonkilenc ezüst, tíz bronz és tíz Európa-díjat nyertek. Természetesen megcélozzuk az arany minősítést és mindet meg is fogunk tenni annak elérése érdekében – mondta a polgármester. 

Korábban is díjazták már Varsányt

Varsány az elmúlt években rendszeresen részt vett a Virágos Magyarország versenyen és több alkalommal is részesült a különböző elismerésekben: Arany Rózsa Díj (2012), Belügyminisztérium (2015), Év települése díja (2016), Fővédnöki díj (2018) Országgyűlés Fenntartható Település bizottsága (2019), Miniszterelnöki különdíjban (2021), Virágos Önkormányzatért díj (2022).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában