Napirenden

2023.12.14. 18:08

Ülést tartott a tarjáni közgyűlés, a térfigyelő kamerák működtetése és a hóhelyzet is szóba került

Húsz napirendi pontot tárgyalt idei utolsó rendes ülésén Salgótarján közgyűlése. Döntöttek a térfigyelő kamerahálózat további működtetéséről, a hóhelyzet miatt kialakult közlekedési nehézségek is szóba kerültek.

Kéri István

Idei utolsó ülését tartotta a salgótarjáni közgyűlés

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Funkcióját ellátja, de szükségessé vált a kamerarendszer megújítása

A közgyűlés döntött arról, hogy 2024-ben is 10 millió forint erejéig támogatja a rendőrséget, mint a térfigyelő kamerahálózat üzemeltetőjét. Ponyi Béla városi rendőrkapitány kommentárja szerint a rendszer nagy jelentőséggel bír úgy a város élete, mint a rendőrség munkája szempontjából. A rendőrkapitány egyben megköszönte, hogy az önkormányzat támogatja a rendőrség ezen munkáját.

A napirendi pontnál felmerült a hálózat bővítésének, de legfőképp korszerűsítésének igénye. Turcsány László képviselő szerint egyes eszközök öregek, egy „Sokol rádióval azonos műszaki szinten vannak”. Szerinte nem csak a bűncselekmények megelőzése és felderítése, de az illegális hulladéklerakás tekintetében is fontos lenne a bővítés. Válaszában Fekete Zsolt polgármester jelezte: folyamatosan figyelik a bővítésekre és cserékre lehetőséget adó pályázati kiírásokat, de a lehetőségekhez mérten saját erőből is próbálják bővíteni a rendszert. Leszögezte ugyanakkor, bármilyen régiek is egyes kamerák, mindegyik jelenleg működő eszköz alkalmas a közterületeken bűncselekményt, szabálysértést elkövetők tetten érésére.

Napokig járhatatlan volt több mellékút is a hegyvidéki településrészeken

Az ülés végén Turcsány László a hóhelyzet kapcsán, elsősorban a hozzá tartozó hegyvidéki településrészeken – Rónabányán, Salgóbányán, Somoskőn – kialakult hóhelyzetről szólt. Mint kiemelte: az elmúlt hetekben a hulladékszállítás is akadozott a sokszor amúgy is nagyon rossz állapotú utakra esett hó miatt. Emlékeztetett korábbi javaslatára, miszerint az ilyen területeken konténerek kihelyezésével lehetne orvosolni a helyzetet az olyan problémás időszakokban, amikor az utcákba nem tud behajtani a kukásautó. „Somoskő nagyjából rendben volt, de Salgóbányán, Rónafalun és Rónabányán több mellékút napokon át járhatatlan volt”, sok ház elől a szemét sem lett elszállítva emiatt – hívta fel a VGÜ Nonprofit Kft. vezetőjének figyelmét.

Turcsány László képviselő a hóhelyzet miatt kialakult gondokat vetette fel
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Fekete Zoltán, a VGÜ igazgatója reagálásában jelezte: hat nagyobb és három-négy kisebb járművel tudják végezni a hóeltakarítási munkákat. A rendelkezésre álló kapacitással arra nem tudnak felkészülni, ha 24 órán keresztül, intenzíven, folyamatosan esik a hó. A járművek korosak, vannak meghibásodások, és van fontossági sorrend is az utak megtisztításában – mindezek tükrében megértést kért a lakosságtól. Azt is hozzátette: a szilárd burkolattal nem rendelkező utak takarítása a legnehezebb, egyes ilyen utcákban el sem fér a hókotró, oda így a szemétszállító sem tud behajtani.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában