Vadveszély

2023.12.12. 17:27

Medvét vett fel a vadkamera, fokozott óvatosságra kérik az erdőjárókat Cered környékén

Nagytestű ragadozó miatt intette óvatosságra a ceredieket Cered első embere.

Veres Edina

Nem kizárt, hogy ugyanazt a medvét látták, amelyről kedden készült vadkamera felvétel Cered határában

Forrás: Cered Község Önkormányzata

Tajti László polgármester tájékoztatását a község Facebook oldala is megosztotta. Mint írták, a település határában –Körtvélyes-laposon – éjszaka egy vadkamera kifejlett nagy testű barnamedvét fotózott le.

„Kérem, hogy mindenki fokozott óvatossággal közlekedjen a környékbeli erdőkben. Bár a nyomok szerint Szlovákia felé indult el, bármikor itt is újra felbukkanhat” – olvasható Tajti László polgármester lakosokhoz intézett figyelmeztetése.

A felvidéki medveállomány az elmúlt évtizedek védelmének köszönhetően többszöröse, a hivatalos álláspont szerint is legalább a háromszor akkora, mint amennyit az élőhelyek eltartanának. Emiatt a fiatal példányok kóborlásra kényszerülnek, hiszen a kifejlett hímek veszélyt jelentenek rájuk nézve, akár meg is ölhetik őket. Nem csak hazánk, hanem Cseh- és Lengyelország felé is megkezdődött e nagyragadozó  terjeszkedése.

Ez idő tájt, mivel a tél élelemszegény időszak, a medvék az átlagosnál veszélyesebbek, ingerlékenyebbek lehetnek, ezért is indokolt az óvatosság, ha az erdőn járunk.

Nógrádban az 1990-es évek óta rendszeresek az észlelések, a kezdetben szórványos medvemegfigyelések 2013 tele óta lényegesen gyakoribbá váltak, feltételezhető, hogy a határ magyar oldalán is teleltek át példányok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában