Múltidézés

2023.12.30. 11:32

Lakásértékesítés miatt vitatkoztak harminc éve a képviselők Balassagyarmaton (PK)

Az év végi ünnepek előtt és alatt sem maradtak harminc esztendeje érdekes témák nélkül a nyugat-nógrádi közélet fejleményei iránt érdeklődők. Balassagyarmaton önkormányzati lakások értékesítése kapcsán vitatkoztak a képviselők, Kétbodonyban haltelepítésről számolt be a polgármester, míg több településen már 1994-re tekintettek előre.

Hegedűs Henrik

Berkenyén a Magyarországi Ifjú Németek Szövetsége tizenötezer német márkáért megvásárolt a Kossuth utcában egy ingatlant, amiben az épület tatarozása és közművesítése után ifjúsági klubot alakítanak ki.

Balassagyarmaton huszonkét önkormányzati lakás, illetve zárt telek értékesítéséről döntöttek 1993-as utolsó testületi ülésükön a képviselők. A városatyák közül többen kifogásolták, hogy a beterjesztett anyagból egyáltalán nem derül ki, milyen komfortfokozatú és alapterületű ingatlanokról, illetve mekkora nagyságú telkekről van szó. Válaszként Nánai Gábor, a Városgazdálkodási Vállalat igazgatója ingerülten kifejtette, néhány lakás eladási ügye már több, mint egy éve húzódik, és ha kellő alapossággal elolvasták volna a döntéshozók az eléjük került előterjesztést, akkor körültekintőbben tájékozódnak a hiányzó adatokról és meggyőződnek a feltételekről. Végül a testület hosszabb vitát követően határozott az érintett ingatlanok értékesítéséről. 

Településfejlesztésen ötleteltek

Kétbodonyban a Romhánytól történt leválást követő első független időszakról számolt be a Nógrád Megyei Hírlap hasábjain Holes Imre, a község polgármestere. Elmondta, az iskola tetőterében újabb két tantermet szeretnének létesíteni, és a kivitelezést igyekeznek az 1994/95-ös tanév kezdetére befejezni. A lakossági igényeket pedig falugyűlés keretében mérték fel, ráadásul az ifjúság számára külön megbeszélést szerveztek, ezen a fiatalok a kulturált szórakozási lehetőségeik kibővítését kérték, és ennek alapján az önkormányzat gondoskodott arról, hogy a művelődési ház klubja hosszabb nyitvatartással és hétvégente is működjön. A település fejlesztési terveinek egyik alapvető elképzeléseként fogalmazták meg, hogy a központi részre összpontosítsák a szolgáltatásokat, így a jegyzőséget, az orvosi rendelőt, míg az üresen maradt épületek szeretnék eladni. Hasonlóképpen nagyobb mérvű haltelepítésben is gondolkodnak a horgásztavon.

Több beruházás történt

Romhányban befejeződött az új orvosi rendelő építése, amelybe januártól költözhetnek be az egészségügyi dolgozók, többek között a gyermekgyógyász és a fogorvos is. A beruházás mintegy hétmillió forintjába került az önkormányzatnak, de 1994-ben pályázati pénzekből több egyéb fejlesztést terveznek, eszköz- és műszerbeszerzéseket.

Patakon a közösségi feladatok gazdagításán volt ekkoriban a hangsúly. Legfontosabb célként értékelték az intézmények fenntartásának és zavartalan működésének biztosítását, az autóbusz-megálló építésének befejezését, a Rákóczi úton egy járdaszakasz lefektetését, valamint a pedagóguslakás felújítását.

Bronzérmet nyert

Egész Nógrád megye legeredményesebb atlétája, Kovács Dusán is értékelte a maga mögött hagyott esztendőt. A Semmelweis Orvostudományi Egyetem balassagyarmati hallgatója az Egyesült Államokban, Buffalo-ban két bronzérmet nyert az Universiadén, ugyanakkor a Stuttgartban rendezett világbajnokságon a négyszáz méteres gátfutásban már az első fordulóban búcsúzott, míg a következő évben, Helsinkiben, az Európa-bajnokságon szeretné megdönteni a versenyszám országos rekordját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában