Sütemény

2023.12.24. 08:30

Közkedvelt a nógrádi lakosok körében az ünnepi habcsók – íme a recept!

Szűkebb hazánkban is egyre többen fogyasztják a régi idők közkedvelt karácsonyi finomságát, a habcsókot.

Nagy Orsolya

Nem csak az asztalon, karácsonyfadíszként is mutatós az édesség

Forrás: Illusztrációs fotó: Pexels

Balogh Beatrix, pásztói mézeskalács készítő portálunknak elmondta, hogy az általa készített habcsókok a gyerekkort idézik, hiszen egy nagyon régi, szülői recepttel dolgozik.

Hozzátette: manapság egyre inkább közkedvelté vált a vásárlók körében a habcsók, amelyet örömmel fogyasztanak karácsonykor.

A Mindmegette.hu oldalán található recept alapján bárki könnyen elkészítheti a tökéletes habcsókot.

Mint fogalmaznak, a titok valójában az arányokban rejlik, vagyis fontos, hogy tojásfehérjénként 5 dekagramm kristálycukorral kell számolni. Tehát, ha 3 darab tojásfehérjéből készíti valaki az édességet, akkor 15 dekagramm cukorra lesz szükség a habcsók elkészítéséhez. Ebből már jelentős adag készíthető egyébként.

Az elkészítés során a szoba-hőmérsékletű tojásfehérjét fel kell verni robotgéppel. Amikor már habos, de még lágy, mehet hozzá a kristálycukor, és addig kell verni, amíg teljesen össze nem áll. Ezután óvatosan csillagcsöves habzsákba kell kanalazni, és kis halmokat nyomni a sütőpapírral bélelt tepsibe.

Fontos, hogy a habcsókot nem szabad sütni, csak szárítani. 90-100 fokos sütőbe kell tenni 2 és fél órára légkeveréssel vagy nagyon picit kitámasztva a sütő ajtaját, ha nincs ilyen program a sütőn.

Van, aki a gőz fölött felvert tojáshabra esküszik. Ez esetben vízgőz felett kell felverni a fent leírt módon a tojásfehérjét a cukorral. Akkor jó, amikor a felfordított tálban megáll a hab.

Tovább marad kemény a tojáshab, ha pár csepp ecetet vagy citromlét adunk hozzá. Ráadásul ez a fehérje jellegzetes illatából is elvesz egy kicsit.

A Mindmegette arra is kitért, hogy a habcsók alapreceptje még finomabb lesz, ha aromával, likőrrel, majd a végén kókuszreszelékkel, reszelt csokival, citromhéjjal, mandulapehellyel, instant kávéval vagy durvára tört olajos magvakkal gazdagítják.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában