Nool.hu videó

2023.12.21. 17:28

Klímanócskákat nevelhetnek a pásztói óvodásokból (fotók, videó)

Klímanócskák címmel tartottak bemutatót a Százszorszép Óvodában csütörtök reggel. Az óvodavezetés célja a gyermekek környezettudatos nevelése, valamint a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás és a természetközpontú magatartás erősítése a családokban.

Nagy Orsolya

A bemutatónap a pásztói óvodában a program első lépcsője

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Országos programhoz, a Klímanócskákhoz csatlakozott a Pásztó Városi Óvoda és Bölcsőde, amelynek jelentőségét csütörtökön egy bemutatónap keretében prezentálták az óvodapedagógusoknak.

Dr. Forgó Gábor, a DipolCsoport ügyvezető igazgatója elmondta portálunknak, hogy az Energiaügyi Minisztérium Klímapolitikai Főosztálya még tavaly indított egy kezdeményezést, amelyben a Klímanócskák programnak az egész országban való bemutatását és népszerűsítését tűzték ki célul.

– Tíz éve foglalkozik a cégünk környezetvédelmi programokkal. A bemutatónap a pásztói óvodában a program első lépcsője, amely során a helyi pedagógusok megismerték ennek a lényegét, a filozófiáját, de workshopot is tartottunk és együtt dolgozták fel a program egy-egy elemét. Ezt követi januárban majd egy háromnapos pedagógus továbbképzés, ahol kifejezetten e módszert, gyakorlatot ismerhetik meg, valamint szélesebb körben a klímaváltozás problémakörébe is betekintést kapnak. Jövő tavasszal pedig egy nagyobb szabású családi napot is szervezünk, ahol a szülőket is bevonjuk a kezdeményezésbe – közölte dr. Forgó Gábor. Hozzátette: Nógrád vármegyében régebb óta dolgoznak, többéves munkakapcsolat van a hátuk mögött.

A klímaváltozás jelen van a napjainkban

Nagy Józsefné, a Pásztó Városi Óvoda és Bölcsőde vezetője elmondta, hogy nagyon örültek ennek a felkérésnek és annak, hogy a városra esett a választás, hiszen itt egy nagy óvoda működik, amely a Zöld Óvoda címet is viseli, ehhez is jól illeszkedik a program.

– Az óvodapedagógusainknak már van rálátása a témára, amelyet most tovább tudunk vinni és, amely nagyon fontos. A program által több irányból is megtudjuk közelíteni ezt a témát, és áttudjuk adni a gyerekeknek, hiszen a klímaváltozás jelen van a napjainkban. Az emberi tevékenységnek van a legnagyobb szerepe a klímaváltozásban, így fontos, hogy ezt a kezdeményezést behozzuk az óvodába. A későbbiekben pedig a megszerzett tudást betudjuk majd építeni a mindennapi tevékenységünkbe – fejtette ki a vezető, aki úgy véli, hogy a gyerekek nagyon fogékonyak erre a témára főleg akkor, ha mindezt szemléletesen, érdekesen és interaktívan kínálják nekik.

Környezettudatosságra nevelnek

Patriskov-Lőrincz Laura, a Hétpettyes Tagóvoda vezetője úgy fogalmazott, hogy a pedagógiai programjuk alappillére a zöld óvodai nevelés, hiszen állat- és madárvédő intézmény is.

– Fontos és elengedhetetlen, hogy a gyerekeknek minél több ismeretet adjunk a klímaváltozás témájában. Tudjuk emellett, hogy mennyire lényegi az óvodáskorúak életében a pedagógusok szerepe, így a program által is, mintaként szeretnénk nekik a jót tanítani és környezettudatosságra nevelni őket, amely egyébként az oktató és nevelő munkánk szerves része – mondta Patriskov-Lőrincz Laura, aki arra is kitért, hogy a gyerekeknek már természetesek a zöld ünnepek. Az intézményben ugyanis egyebek mellett szelektíven gyűjtik a hulladékot, de minden évben nagy hangsúlyt fektetnek például a Föld, a víz, vagy a madarak világnapjára is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában