Ünnep

2023.12.23. 11:20

Fügés desszertet alkotott a balassagyarmati mestercukrász idén karácsonyra

Jagyutt Péter mestercukrász, a tradicionális balassagyarmati Jagyutt Cukrászat tulajdonosa idén halászlével, fügés különlegességgel várja a családját az ünnepi asztalnál. A cukrászdában is új desszerttel kísérletezett helyi termelők ízeivel.

Lukács Zsófia

Jagyutt Péter új ízeket és termékeket keres

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

Jagyutt Pétert a karácsony előtti óriási nyüzsgésben értük utol a cukrászdában, ahol bár már a fiatalabbaknak adta át a stafétát, de még gyakran besegít és új ízélmények után kutat. – Egy cukrász családnál nem olyan nyugodt az ünnep, mint gondolnánk, mert ellátási felelősségünk van, számukra az első az, hogy minden ember asztalára édesség kerülhessen. Sajnos a szüleim már nincsenek velünk, úgy érzem ebben a rohanó életritmusban már nincs meg az az összetartó erő és békés hangulat, hogy rákészüljünk az ünnepre. Idén is a családommal, gyerekeimmel, unokákkal töltöm a karácsonyt, az én feladatom a halászlé készítése és egy fügés desszerttel is meglepem őket – árulta el a mestercukrász.

Hozzátette, hogy a cukrászdában ez az egyik legpörgősebb időszak, de az évek során egyre több gépesítést vezettek be, sok tapasztalatot szereztek külföldön is, így gyorsítani tudtak egyes folyamatokon, ügyelve arra, hogy a kézműves jelleg megmaradjon.

– Van egy kialakult vásárlóközönségünk, akik kifejezetten azt az ízvilágot keresik, amit mi képviselünk. Igyekszünk a cukrászsüteményben a cukor dominanciáját gyengíteni, az ízesítő anyagokra és a gyümölcsökre helyezni a hangsúlyt – fogalmazott Jagyutt Péter.

Az aszaltgyümölcsöké a főszerep

Kiemelte, hogy télen az aszaltgyümölcsöké a főszerep, idén egy jóminőségű fügéből kísérletezett karácsonyi ízvilágot. –Egy forraltbor ízesítésű must készül, a fügét beáztattuk egy tokaji borba és azt bolondítjuk meg kicsi zselével és ezt egy indiáner hüvelybe töltjük. Engem mindig is a tokaji borok fűszerezése inspirált karácsonykor, például a szegfűbors, a kardamom, csillagánizs használatával adom meg a hangulatát a desszertnek.

A kínálatban idén is szerepel a tradicionális bejgli. – Sodort tészta, ha egy kicsit spirituálisan nézzük, akkor a nappal és az éjszaka, a világosság és a sötétség váltakozásának is a szimbóluma. A hagyományos bejglik mellett a csokoládés, narancsos, gesztenyés ízesítések is megjelentek. Idén egy kókuszos és tökmagkrémmel ízesített bejglit alkottunk, jellemzően a tájegységre, a szécsényi tökmagfeldolgozóból származó kiváló alapanyagokkal– ismertette a mestercukrász.

A jövőbeli feladatokról elmondta, hogy olyan bonbonválogatásokat is készítenek, amelyek a tervek szerint nógrádi és balassagyarmati emblémát is kapnak majd, valamint hobbiként szakmai kuriózumnak számító desszertekkel kísérletezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában