Egészségnevelés

2023.12.08. 08:12

Egészséges életmódra nevelik a gyerekeket a mátranováki iskolában

Hosszú évek hagyományának megfelelően idén is megrendezték az egészségnevelési hónapot a Mátranováki Fekete István Általános Iskolában, a mozgalmas programokat diákok és tanárok egyaránt élvezték.

Gulyás Edina

A helyi általános iskola pedagógiai programjában az egészséges életmódra nevelés kiemelt helyen szerepel. Az itt dolgozók a megfelelő táplálkozás és a mozgás népszerűsítését nagyon fontosnak tartják, így egy hónapon keresztül e két téma köré csoportosulnak a tanórán kívüli tevékenységek. Idén sem volt ez másként.

– Intézményünk gyönyörű környezetben található, éppen ezért mindig is fontos volt a környezeti nevelés számunkra – fogalmazott Juhász Gáborné, az iskola igazgatója, hozzátéve: – Minden évszakban túrákat szervezünk a környező erdőkben, szem előtt tartjuk a környezetvédelmet. Ehhez a szemlélethez kapcsolódóan, évek óta novemberben tartjuk az egészségnevelési hónapot. Mozgalmas programok állnak mögöttünk.

Mint mondta, az elmúlt hetekben minden nagyszünetben sulimozgató percek zajlottak. Az iskola minden diákja és pedagógusa együtt tornázott. Idén is megtartották a Napsugár Kupát, ennek keretében labdarúgásban és kosárlabdában mérték össze ügyességüket az osztályok, az alsó tagozatos tanulóknak pedig sorversenyt tartottak. Az egészségnevelési hónaphoz kapcsolódóan minden évben különböző előadásokat hallhatnak a gyerekek, idén a drogprevencióról, az egészséges táplálkozásról és a dohányzás káros hatásairól tájékoztatták szakemberek a diákokat. 

Termésképeket is készítettek

– A korábbi években több alkalommal hirdettünk zöldség- és gyümölcsszobrászatot, amelyben az alsó tagozatos diákok bontakoztatták ki kreativitásukat. Ezt most egy másik kreatív feladat váltotta: termésképeket kellett a gyerekeknek készíteni. Nagyon szép és ötletes alkotások születtek – számolt be Juhász Gáborné. – A programok sorában idén is helyet kapott a felsősök terítési versenye, amelynek témáját ezúttal a hidegtálak és szendvicsek adták. A tanulók otthonról hozták a szükséges terítéket és a maguk által készített dekorációt. A felszolgált fogásokat a szülők segítségével készítették el.

Mint mondta, tavaly rendeztek először mézes reggelit, ezt a programelemet idén is megtartották. Az aranyló finomság három fajtáját egy helyi méhész biztosította a kóstolóhoz. A megrendezett versenyeket díjazták is, oklevelet és ajándékot is kaptak a legügyesebb tanulók.

– Egy régi, hagyományosan magyar sportjátékkal ismerkedtünk meg néhány éve egy szervezet segítségével, akiktől felszerelést is kapott intézményünk. Ez az ütőkkel játszott labdajáték, az úgynevezett méta is a programok között szerepelt – tájékoztatott az intézményvezető, hozzátéve: – Sajnos a hónapot lezáró jó hangulatú családi sportdélután elmaradt, ugyanis nagyon sokan megbetegedtek november utolsó napjaira. A rendkívül népszerű, szülőket, diákokat, tanárokat megmozgató közösségi programot azonban bepótoljuk majd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában