Egészségügy

2023.12.02. 13:25

Decembertől elindult Nógrádban is az új orvosi ügyeleti ellátás rendszere

Szűkebb hazánk is csatlakozott december 1-jétől, péntektől az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszerhez.

Nagy Orsolya

Nógrádban négy telephelyről látják el az ügyeletet

Forrás: nool.hu

Fotó: MW illusztráció

A témával kapcsolatban Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat sajtószóvivője korábban elmondta portálunknak, hogy az új rendszerben a háziorvosok hétköznap 16 és 22 óra között, míg hétvégén és ünnepnapokon 8 és 14 óra között lc, így Pásztón, Szécsényben, Balassagyarmaton és Salgótarjánban. Ugyanakkor fontos megjegyezni, ha valaki előre tervezhetően szeretne ellátást kapni, akkor azt a saját háziorvosánál, annak rendelési idejében vegye igénybe.

Hozzátette: a sürgősségi ügyelet időszakában, este 22 óra után két telephely működik, Balassagyarmaton és Salgótarjánban, ahová éjszaka is be lehet menni. Mielőtt azonban elindulnának az éjszaka közepén, hívják fel az ügyelet telefonszámát, – ahol egészségügyi szakember fogadja a hívást –, hiszen lehet, hogy egy telefonos tanácsadás is elég lesz. Amennyiben pedig nagyobb probléma van, akkor a mentők vonulnak a helyszínre a beteghez és ellátják.

Emellett mától életbe lépett a 1830-as központi telefonszám is, amely a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16 óra és másnap reggel 8 óra között, hétvégéken és ünnepnapokon pedig egész nap hívható.

Ugyanakkor vészhelyzet, közvetlen életveszély esetén természetesen továbbra is a 112-es segélyhívót kell tárcsázni.

Győrfi Pál hangsúlyozta: mindent meg fognak tenni azért, hogy a Nógrád vármegyeiek is elégedettek legyenek az új alapellátási ügyeleti trendszer működésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában