Ünnep

2023.12.03. 21:28

Búcsúnapján áldotta meg a püspök a felújított karancsaljai Szent Miklós-templomot

Búcsúünnepén szállt áldás a karancsaljai Szent Miklós-templomra a vasárnapi szentmisén. Az első adventi gyertyagyújtás napján tartott szertartás előtt a liturgiát celebráló dr. Varga Lajost, a Váci egyházmegye segédpüspökét születés- és névnapja alkalmából is köszöntötték.

Veres Edina

Karancsalja Szent Miklós titulusú templomát Varga Lajos váci segédpüspök (jobbra) áldotta meg. Mellette balra Gyurkó Géza diakónus

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A szertartás előtt Kapás Attila plébános köszöntötte a megjelenteket, köztük dr. Varga Lajos váci segédpüspököt, akivel kapcsolatban azt is elárulta: a napokban ünnepli majd születésnapját, illetve hogy a Lajos mellett második keresztneve Miklós. Ezt követően Sulyok Oszkár Jánosné, Karancskeszi polgármestere elmondta: templomuk a Modern Városok Program keretében újult meg.

Kezdődik az ünnepi szertartás Karancsalján
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

– A felújítás után a hívők szebb, kulturáltabb körülmények között gyakorolhatják vallásukat. Nagy örömmel érkeztünk a templomunkba advent első vasárnapján, hogy az ünnepi szentmise keretében megáldják és megszenteljék a községünk ékességét, a helyi Szent Miklós-templomot – hangsúlyozta a községvezető, aki arra is rámutatott, hogy az önkormányzat is kivette a részét a templom korszerűsítésével járó feladatokból. Így például segítettek a költözésben, a felújítás munkálatai alatt a közösségi házat a szentmisék helyszíneként bocsátották rendelkezésre, illetve a hívőkkel együtt a munkák végeztével kitakarították a templomot és rendbe tették környezetét. 

A polgármester ajándékkal köszöntötte a püspökatyát közelgő születés- és névnapja alkalmából. Ugyanígy tett Scholtz Katalin, a karancsaljai egyházközség világi elnöke is, aki egy helyi hívő, Telekné Tőzsér Irénke által készített, a karancsaljai templomot ábrázoló festményt nyújtott át dr. Varga Lajosnak, akinek egy ajándékcsomaggal és virággal is kedveskedett a karancsaljai egyházközség.

Megkönnyebbül, aki Istenhez fordul panaszával

A szentmise elején a szertartást celebráló váci segédpüspök az Úr áldását kérte a felújított karancsaljai templomra miközben szentelt vizet hintett annak falaira. Ezt követően a liturgia során a szentbeszédben kifejtette: a szentmise első olvasmányaként a Szentírás leghosszabb panaszénekének egy részlete hangzott el. Azzal kapcsolatban úgy fogalmazott: akkor szoktak az emberek panaszkodni, amikor valamilyen rossz érzésünk van, amikor valamilyen kellemetlen eseményben van részünk, amelyet nehezen tudnak elviselni. Hozzátette: ennek következtében a bennünk lévő érzések, amelyek számukra kellemetlenek, panasz formájában törnek ki belőlük.

– Nemcsak embertársainknak, hanem a Mindenható Isten előtt is lehet panaszkodni. Egészen biztos, hogy aki ezt megteszi, egészen megkönnyebbül. Hiszen amikor az ember meg tudja fogalmazni saját nehézségeit, problémáit, érzelmeit, egészen biztos, hogy előre halad a lelki élet útján. Egyáltalán olyasvalamit cselekszik, aminek következtében lelkiekben is segítséget nyer – mutatott rá a segédpüspök.

Advent egyben bűnbánati időszak is

Dr. Varga Lajos ezután arra is felhívta a hívők figyelmét, hogy épp advent első vasárnapján olvasták fel a Szentírásnak azt a részét, amelyben annak szerzője, az egyik próféta, bűnvallomást is tesz.

– Bűnbánatot tartani nagyon nehéz, mert bűnbánatban az embernek a saját hibáját kell elismerni és saját hibájának a következményeivel kell szembenézni. Az adventi időszak egyben bűnbánati időszak is az Anyaszentegyház életében. Visszaemlékezünk az első embereknek a bűnére, és gondolunk arra, hogy a bűn átszövi az egész emberi történelmet, és bizony ennek nagyon komoly következményei vannak – mondta dr. Varga Lajos, aki arra is kitért, hogy a bűnbánati időszaknak az a funkciója az Anyaszentegyház életében, hogy megtisztítsa és előkészítse a hívőket a méltó ünneplésre. Ez alkalommal a karácsony ünnepére, hogy méltó lélekkel tudják fogadni a megszületett Üdvözítőt.

Éberség kell a bűnök elkerüléséhez

A segédpüspök azt is hangsúlyozta, hogy az adventi időszakban különösképpen fontos gondolat a virrasztás. Magyarázatként hozzáfűzte: ébernek kell lennünk, ha el akarjuk kerülni a bűnöket.

– A bűnök elkerülésének egyik módja, hogy érzékeljük a kísértéseket. Érzékeljük azt, hogy valami a rossz útra akar vinni bennünket. Ehhez kell az éberség, amelyet ebben az adventi időszakban a szentírási olvasmányok is hangsúlyoznak. Azonban az embernek megvan a szabad akarata. Isten megengedi, hogy az ember szabadon cselekedjék bármit annak ellenére, hogy ő a rosszat nem helyesli. Végül sokszor, amikor az Úristen megengedi, hogy megtapasztaljuk saját bűneink következményét, akkor jut eszünkbe, hogy helytelen úton járunk és ilyenkor aztán nagy indítást kapunk arra, hogy visszatérjünk a helyes útra – mondta a Váci egyházmegye segédpüspöke a karancsaljai Szent Miklós-templom búcsúünnepén bemutatott szentmisén. Az ünnep szépségét a karancskeszi Szent Mihály Kórus tagjai is emelték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában