Ünnep

2023.12.02. 10:37

Az eső sem tudta elmosni a karácsonyi készülődést a nógrádi iparkamara kézművesvásárán

Immár 19. alkalommal töltötte meg az ünnepi készülődés hangulata a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamar salgótarjáni székházát, illetve udvarát pénteken. A kézműves vállalkozók, illetve népi iparművészek standjainál – a rossz idő ellenére is – akadtak szép számmal ajándékot keresgélő vásárlók, míg az általános iskolás gyermekek kézműves foglalkozásokon készíthettek saját kezűleg a szeretteiknek meglepetést a karácsonyfa alá.

Veres Edina

Hosszú évek hagyománya már, hogy a kamara advent kezdetén vásárt rendez a nógrádi kézműveseknek

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Nógrád Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) a Karácsonyi Készülődés fantázia névre keresztelt vásárt, ahol évről évre kézműves vállalkozók és népi iparművészek mutathatják be tevékenységüket, illetve kínálhatják eladásra portékáikat.

A pénteki esemény hivatalos megnyitóján dr. Tordai Péter, az NKIK elnöke köszöntötte a megjelenteket, akikkel Szarvas Sándorné, az NKIK kézműves tagozatának tagozati alelnöke is megosztotta gondolatait. A rendezvényt Kovács J. Attila, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kézműves Tagozatának alelnöke nyitotta meg, míg a Salgótarjáni Általános Iskola Kodály Zoltán Tagiskola diákjai adventi műsorukkal csempésztek karácsony hangulatot az egybegyűltek szívébe.

Gyerekeket vártak a foglalkozásra, karácsonyfadíszek készültek

Ezt követően a vásár megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt, akárcsak a Mesterségem Címere karácsonyi kézműves foglalkozás is. Ez utóbbi során az iskolás gyerekekből és szüleikből álló 15-15 fős csoportok váltották egymást, és minden órában két-két kézműves segítségével sajátíthatták el az adott mesterség alapfogásait, illetve készíthettek szeretteiknek ajándékot a karácsonyfa alá. A kicsik díszíthettek például mézeskalácsot, készíthettek cserép karácsonyfadíszt, gyöngyös fonott gyűrűt, levendulával töltött textil illatzsákot vagy épp mini adventi koszorút is.

Nyerges Andrea, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, Magyar–Szlovák Tagozatának titkára, az esemény szervezője portálunk érdeklődésére elmondta: a jövőre 20 éves jubileumát ünneplő Karácsonyi Készülődés nem egy szokványos vásár, mivel azon valóban csak hamisítatlan kézműves termékekre lelhetnek a vásárlók.

A tradicionális mesterségek népszerűsítését tűzték ki célként

– A kezdeményezés célja a tradicionális mesterségek népszerűsítése, amelyeket napjainkban már sajnos egyre kevesebben végeznek hivatásszerűen, sokan inkább szabadidős tevékenységként foglalkoznak vele. A meghívott harminc kézműves vállalkozó és népi iparművész közül ugyan tízen nem tudták vállalni a csütörtöki időjárási viszontagságok után egy hosszú út megtételét, de úgy gondolom, hogy így is szép számú kiállító kínálta termékeit a vásárlóknak – mutatott rá Nyerges Andrea, aki azt is hozzátette: a vásár népszerűségét az is mutatja, hogy habár egész nap esett az eső, nem csupán a kézművesek tartottak ki a hidegben, hanem a termékeik iránt érdeklődők is folyamatosan érkeztek.

Magyar Kézműves Remek-díjas kézművesek is bemutatták portékáikat

A kiállítókkal kapcsolatban a program szervezője azt is elárulta, hogy korábban a népi iparművészek számára szólt elsősorban a Karácsonyi Készülődés, azonban napjainkban a vásáron már a kézműves vállalkozók vannak jelen nagyobb számban. Pénteken az érdeklődők két népi iparművész, Kerti Eszter tűzzománc ékszerkészítő munkáit, illetve a Balatonalmádiból érkezett Nagy György kerámia és kemencés cserépedényeit is megcsodálhatták, illetve megvásárolhatták. Nyerges Andrea azt is hozzáfűzte, hogy Nagy Györgyön és a mezőkövesdi szőrmekészítőn, Csirmaz Zsolton kívül minden termékét bemutató megjelent Nógrád vármegyéből érkezett. A standok mögött olyan kézművesek is felsorakoztak, akik korábban alkotásukkal már díjat nyertek a Magyar Kézműves Remek pályázaton. Köztük volt Kanyó Alfonzné csuhéfnó, Győrffy Dezsőé mézeskalács-, valamint Fazekas Henriette csont és szaruékszer készítő.

Nyerges Andrea a vásárral kapcsolatban zárásként aláhúzta: mindig igyekeznek a lehető legtöbbet kihozni a lehetőségekből azért, hogy a népi iparművészek, a kézművesek, illetve a vásárlók egyaránt örömteli pillanatokat élhessenek át a Karácsonyi Készülődés idején.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában