Továbbtanulás

2023.11.08. 18:08

Több száz diák vett részt a pályaválasztási kiállításon Balassagyarmaton (fotók)

A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal pályaválasztási kiállítást rendezett szerdán Balassagyarmaton, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. A rendezvényen több száz fiatal vett részt.

Lászlók Judit

Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Szondi György Technikum és Szakképző Iskolát fodrász tanulók is képviselték

Forrás: Nool

Fotó: Lászlók Judit

A vármegye középiskolai kínálatát és különböző szakmabemutatókat felsorakoztató „Szakmára fel!” című pályaválasztási kiállítás elsősorban a hetedik és nyolcadik osztályos fiataloknak szólt. Az iskolák bemutatkozása mellett a kormányhivatal arra is lehetőséget biztosított különféle játékos vetélkedőkkel, hogy a fiatalok megismerjék az egyes foglalkozásokat, legyen képük arról, hogy mivel foglalkoznak az egyes szakmák képviselői. A vetélkedőkön értékes nyeremények is gazdára találtak. 

A pályaválasztási kiállításon Csach Gábor, a város polgármestere üdvözölte a fiatalokat. Köszöntőjében arra biztatta a diákokat, hogy tanuljanak Balassagyarmat oktatási intézményeiben, illetve felhívta a figyelmüket arra is, hogy a városban több mint negyvenféle sportlehetőség közül választhatnak. A szakmák tanulásával kapcsolatban pedig megemlítette még az ösztöndíj lehetőségét, illetve a felnőttképzésnél rámutatott arra, hogy a dolgozó 25 év alattiaknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. 

Kipróbálhatták a szakmákat

A rendezvényen szűkebb hazánk szinte összes középiskolája képviseltette magát. A helyszínen portálunknak Tanka Ágnes, a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Szondi György Technikum és Szakképző Iskola igazgatója elmondta, hogy az eseményen az intézményt kozmetikus technikus, fodrász, gépjármű-mechatronikus, asztalos, festő, kőműves, divatszabó, villanyszerelő, ipari informatikai technikus és a gépgyártás-technológiai technikus tanulók képviselték. A központi fűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő szakmát viszont az eszközellátottságuk miatt, csak vizuálisan tudták megjeleníteni. Emellett a diákoknak lehetőséget, biztosítottak arra is, hogy ne csak betekintést nyerjenek a szakmákba, hanem ki is próbálhassák azokat. 

– Ez a rendezvény segít minket abban, hogy több diák válassza az iskolánkat, hiszen a nyílt napunkra nem biztos, hogy mindenki el tud jönni. A pályaválasztási kiállításon azonban lehetőségünk van egy komplexebb, átfogóbb képet adni az intézményünkről – fogalmazott Tanka Ágnes. Hozzátéve, a nyílt napot november 20-án, hétfőn rendezik meg az iskolában, ahol kisebb csoportokban főleg szülőkkel és egyesével érkeznek majd a gyermekek.

Munkáltatók is megjelentek

Az eseményen több nagyobb térségi munkáltató is részt vett, közéjük tartozott a Zollner Elektronik AG is. Törőcsik György, a vállalat termelésvezetője elmondta, már tavaly is részt vettek a pályaválasztási kiállításon. Jelenleg pedig a vállalatuknak a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Szondi György Technikum és Szakképző Iskolával van együttműködése. Így a duális képzés keretén belül a gépgyártás-technológiai technikus és hegesztő diákok tanulhatnak náluk. 

A pályaválasztási kiállításra folyamatosan érkeztek Balassagyarmatról és a nyugat-nógrádi térségből egyaránt a diákok. Ugyanis a kormányhivatal a várostól távolabbi iskolák tanulóinak megszervezte és finanszírozta az utazását is. Ennek köszönhetően több mint ezer gyermek vehetett részt a rendezvényen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában