Nool.hu podcast

2023.11.03. 06:55

Szorongunk – nógrádi szakemberrel jártuk körbe napjaink leggyakoribb pszichiátriai kórképét (podcast)

Nagymamáink idejében kevesek panaszkodtak depresszióra, vagy szorongásra, mára azonban az egyik leggyakoribb pszichiátriai betegségek között tartják számon a szorongásos kórképeket. A nool.hu legújabb podcast adásában ezt a témát boncolgatjuk pszichiáter szakorvos segítségével.

Gulyás Edina

Dr. Sótér Eszter pszichiáterrel beszélgettünk

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Az időjárás is a témához igazodott és egy esős, szeles, borongós délutánon ültünk le a Nool.hu salgótarjáni stúdiójában dr. Sótér Eszter, pszichiáterrel. A Pásztói Margit Kórház pszichiátriai szakrendelő és gondozó orvosával korunk egyik leggyakoribb pszichiátriai betegségéről, a szorongásos kórképekről beszélgettünk. Arra a kérdésre, hogy miért lehet napjaink leggyakoribb pszichológiai problémája a szorongás, meglepő választ ad. 

– Sokat vitatkoztunk arról a kollégákkal, hogy statisztikai elmaradottság lehet-e az oka, hogy nagymamáink idejében nem jegyezték fel, ha valaki ilyen betegséggel kereste fel a háziorvost. Vagy az is magyarázat lehet erre, hogy több volt a kocsma, sokkal erősebb volt a közösségi élet, összetartóbb volt a szűkebb-tágabb család, egy-egy falu közössége. Ugyan mindig megvolt a „falu bolondja”, de őt is támogatták. Nem voltak ennyire felvilágosultak az emberek és más volt a világ berendezkedése. Ma már technikai dzsungelben élünk, ahol rengeteg kihívás vár bennünket nap, mint nap. Manapság minden 14. embernél diagnosztizálták már ezt a kórképet. Szakemberként azt tapasztalom, hogy szinte mindenkinek vannak olyan kielégítetlen lelki szükségletei, amit egyedül nem tud feldolgozni. 

Beszélgettünk a tünetekről, arról, hogy lehet-e pozitív hatása a szorongásnak és milyen fajtái vannak ennek a betegségnek. Szóba került az is, hogy dr. Sótér Eszter praxisában a leggyakrabban pánikbetegekkel találkozik, ez főleg a pandémia óta figyelhető meg. Aki meghallgatja podcastünket arra is meglepő választ kap, hogy a fiatalokat érinti-e a betegség, ami szakember segítségével visszafordítható. Megerősítjük azt a gondolatot is, hogy egy jó beszélgetésnek gyógyító ereje van. Tartsanak velünk!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában