Diákcsere

2023.11.08. 11:43

Spanyol diákokat vendégeltek meg a salgótarjáni gimnáziumban

A Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium többféle külföldi tanulmányutat szervez a tanítványaiknak, illetve más iskolákkal is cserekapcsolatokat is ápol. A közelmúltban spanyol diákok ismerkedtek meg a bolyaisokkal.

Nool.hu

Több kirándulást is szerveztek a diákoknak

Forrás: Beküldött

A Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium közleményében tájékoztatott: az iskola 2017 óta részt vesz Erasmus mobilitási pályázatokban is, és épp a napokban utaztak haza Salgótarjánból a spanyol partneriskola diákjai. "A valenciai tartományban lévő Segorbe iskolából tíz diák és két tanár töltött nálunk egy élménydús hetet. A diákokat a bolyaisok családjai szállásolták el és gondoskodtak róluk. Az iskola vezetői, tanárai igyekeztek nagyon tartalmas és vidám programokat szervezni, amihez sok támogatást kaptak a szülőktől is" – ismertették. 

Számos érdekes, szórakoztató programon részt vettek a spanyol diákok
Forrás: Beküldött

Mint írták: a projekt témája a természeti környezet jobb megismerése, védelme volt, de emellett természetesen egymás kultúrájának a felfedezése is része volt a programnak. Az utazásokon, foglalkozásokon a tíz magyar és a tíz spanyol diák közösen vettek részt és együtt tevékenykedtek. Voltak egy egész napos kiránduláson Budapesten, Egerben és Szilvásváradon, de a szűkebb környezetünkben Hollókőn és Somoskőn is, ahol a vár és a bazaltömlés mellett a vadasparkba is ellátogattak.

 "Az ember természetátalakító tevékenységét a túrák során és a bányamúzeumban is megfigyelték. Az iskolai foglalkozásokon ismerkedtek a Hungarikumokkal, a helyi népviselettel, feladatokat oldottak meg Salgótarján környékén lévő természeti kincseinkkel, helyeinkkel kapcsolatban, mindkét országban előforduló védett állatfajokról készítettek párokban prezentációkat és tanulták meg a magyar és spanyol neveiket." – sorolta tájékoztatásában az intézmény, hozzátéve: "Volt laborfoglalkozás is, ahol a környezetszennyezés hatását modellezték kis csoportokban, máskor közösen rajzot készítettek a természetről, megtanulták együtt elénekelni az Érik a szőlő dalt, majd végül egy kahoot-tal és egy fergeteges partival zárták a programot."

A búcsúzáskor több diák el is pityeredett az elválás miatt. A bolyaisok már nagyon várják a tavaszi kiutazást, amelyre 2024 áprilisában kerül majd sor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában