Tudás

2023.11.28. 08:07

Megünnepelték a salgótarjáni Pegazus Élményközpont ötéves fennállását

A Magyar Tudományos Akadémia 1997. november 3-tól ünnepli azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak éves jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudós Társaság – egy tudományos köztestület – megalapítására. A TIT Nógrád vármegyei tagszervezete szinte minden évben felsorakozik az emlékezők közé, nem volt ez másképp idén sem.

Csongrády Béla

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Eme őszi hónap folyamán a fővároson kívül szerte az országban rendeznek a történelmi jelentőségű dátumról különböző módon megemlékező programokat, nyilván elsősorban olyan szervezetek, intézmények, amelyek eleve főként a tudományok népszerűsítése céljából jöttek létre és ezt tartják fő feladatuknak, mondhatni küldetésüknek. Ezek közé tartozik – mint az elnevezése is jelzi – a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) is, amelynek jogelődje Bugát Pál orvos és társai kezdeményezésére, vezetésével 1841-ben bontott zászlót, azaz Magyarországon az egyik legrégebbi ilyen típusú szerveződés. 

Az élményközpont öt éve működik

A TIT Nógrád vármegyei tagszervezete ugyancsak szinte minden évben felsorakozik az emlékezők közé. Az idén a magyar tudomány ünnepét összevonták a szervezet székházában – az önkormányzat által tulajdonolt Mérleg utcai épületben – kialakított Pegazus Élményközpont ötéves évfordulójával. A Ferenczy teremben megtartott rendezvényt megtisztelte jelenlétével a TIT Szövetségi Iroda igazgatója, Piróth Eszter is. 
Az elmúlt fél évtized történetét, a tudományos eredményekre alapozó, igazán korszerű, sokoldalú építményrendszer jelentőségét Pálinkás Sándorné elnök elevenítette fel. 

Megköszönte mindazon szervezetek, közösségek hozzáállását, amelyek hozzájárultak ezen különleges, aktivitást is feltételező látványosság kialakításához. A visszaemlékezésből kiderült, hogy a Pegazust a nógrádi szervezet a szövetségi irodával közös konzorciumban alakította ki. 2018. november 21-től harminchárom városi és környékbeli iskolával alakítottak ki szoros, eredményes munkakapcsolatot. A bemutatóknak, játékoknak, eszközöknek öt esztendő során több mint négyezer, főként csoportos látogatója volt, de iskolai szünetek idején egyénileg is sokan vették igénybe a különböző lehetőségeket. 

Elismerték a munkáját 

A Pegazus beépült a megyeszékhely közéletébe, része lett a hosszú távú városépítésnek, olyannyira, hogy programjaira támaszkodva az elmúlt két nyáron már sikeres táborokat is szerveztek a munkatársak, élükön Juhászné Kincses Helénnel, a rendszer úgymond lelkével, aki kreatív, lelkiismeretes tevékenységének elismeréseként Pálinkás Sándornétól a TIT Aranykoszorús jelvényét vehette át. 

Munkáját Józsa Gergő és Varga Máté is segítette. Az elnök bejelentette, hogy az elnökség irányításával a jövőben is szeretnének részt venni további sikeres pályázatokban.  Az ünnepi program ugyancsak kiemelt eseményeként Nyerges Gyula, a Sváb­hegyi Csillagvizsgáló szakembere tartott egy meglehetősen érdekes – A műholdak a fejünkre esnek? című – előadást a zömében középiskolás hallgatóság érdeklődésével kísérve. Mondandójának középpontjában lényegében az űr szennyezettségének, úgymond közlekedési baleseteinek problematikája állt. 

Az a kérdéskör, hogy milyen veszélyeknek vannak kitéve a műholdak, űr­állomások, ha különböző okok miatt ütköznek egy-egy kisebb-nagyobb gazdátlanul keringő objektummal, leszakadt alkatrésszel, kiengedett vagy kiszivárgó folyadékokkal. A központi előadással egy időben a Galaxis teremben Miről mesélnek a csillagok? címmel Kerényi Lilla pedagógus, meseíró beszélt a körúti óvoda egy csoportjának ezen kérdéskörről, az általuk érthető nyelven és élvezetes stílusban.

Vetélkedtek a fiatalok 

A nap folyamán komplex természetismereti műveltségi vetélkedőt is rendeztek 13-15 éves általános iskolás diákok számára. Többek között fel kellett ismerniük magyar találmányokat, madárhangokat, volt boszorkánykonyha, komposztálás, készítettek vármakettet, s a játék végén csapatmunkával megszületett a vetélkedő szlogenje, a versenyzők fogadalomtétele – Vigyáz­zunk a bolygónkra! – is. A két vendégelőadóból és szaktanárokból álló, Pálinkás Sándorné elnökölte zsűri szerint az iskolák sorrendje a játékos vetélkedő során a következőképpen alakult: Kodály, Beszterce, Cered, Bolyai, Petőfi. Az ajándékok mellett a versenyzők megkóstolhatták a finom tudománynapi Pegazus-­tortát is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában